Λύσεις ερωτήσεων κεφ. 14 (σελ. 153) – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ – ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ Β ΕΠΑΛ

Λύσεις ερωτήσεων κεφ. 14

Πλήρεις λύσεις των 8 ερωτήσεων του κεφαλαίου 14 — οι πρέσες (ψυχρές, θερμές, μονταρίσματος) και οι λειαντικές μηχανές (τριβεία ταινίας, δίσκου, κυλίνδρου και πλατιάς ταινίας λείανσης), οι χρήσεις και τα μέτρα ασφαλείας τους.


Οι κυριότερες πρέσες στην επιπλοποιία

Ερώτηση: Να αναφέρετε τις κυριότερες πρέσες που χρησιμοποιούνται σε επιπλοποιεία.

Απάντηση:

  • Οι τρεις κυριότερες πρέσες, αυτούσιες (§14.4, σελ. 153): «Οι κυριότερες πρέσες που χρησιμοποιούνται στην επιπλοποιία διακρίνονται σε ψυχρές, θερμές και πρέσες μονταρίσματος

Σύνοψη: (ενδεικτική) Οι κυριότερες πρέσες που χρησιμοποιούνται σε επιπλοποιεία είναι οι ψυχρές πρέσες, οι θερμές πρέσες και οι πρέσες μονταρίσματος.

Κριτήρια αξιολόγησης:


Κατεργασίες με ψυχρές, θερμές πρέσες και πρέσες μονταρίσματος

Ερώτηση: Τι κατεργασίες πραγματοποιούμε με τις ψυχρές, τις θερμές και τις πρέσες μονταρίσματος;

Απάντηση:

  • Ψυχρές πρέσες (§14.1.2, σελ. 148): «Στην ψυχρή πρέσα μπορούμε να συμπιέσουμε μια ξυλοκατασκευή που διαθέτει μεγάλες επιφάνειες (π.χ. πόρτα)», με προϋπόθεση «να χρησιμοποιείται κόλλα η οποία σκληραίνει σε θερμοκρασία δωματίου (ακρυλική, πολυβινυλική, κτλ.)».
  • Θερμές πρέσες (§14.1.3, σελ. 148-149): «χρησιμοποιούνται επίσης για τη συμπίεση ξυλοκατασκευών που έχουν επιφάνειες. Με τις θερμές πρέσες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θερμοσκληρυνόμενες κόλλες (π.χ. καουρίτη)… Με τις θερμές πρέσες μπορούμε να συγκολλήσουμε καπλαμάδες και μελαμίνη σε γυμνές ξυλοπλάκες (μοριοσανίδες, MDF, κτλ.), πλακάζ, κτλ.»
  • Πρέσες μονταρίσματος (§14.1.4, σελ. 149): χρησιμοποιούνται για την «κατάλληλη συμπίεση των σημείων που θα εφαρμόζουν μεταξύ τους για τη σύνθεση (μοντάρισμα) της κατασκευής», π.χ. σε συνδεσμολογίες μόρσου.

Σύνοψη: (ενδεικτική) Με τις ψυχρές πρέσες συμπιέζουμε ξυλοκατασκευές μεγάλων επιφανειών (π.χ. πόρτες) χρησιμοποιώντας κόλλα που σκληραίνει σε θερμοκρασία δωματίου. Με τις θερμές πρέσες συμπιέζουμε ξυλοκατασκευές με επιφάνειες χρησιμοποιώντας θερμοσκληρυνόμενες κόλλες, όπως τη συγκόλληση καπλαμάδων και μελαμίνης σε μοριοσανίδες ή MDF. Με τις πρέσες μονταρίσματος πραγματοποιούμε την τελική σύνθεση (μοντάρισμα) των επιμέρους στοιχείων μιας ξυλοκατασκευής, μέσω κατάλληλης συμπίεσης στα σημεία σύνδεσης.

Κριτήρια αξιολόγησης:


Γιατί οι θερμές πρέσες έχουν θερμαινόμενες πλάκες

Ερώτηση: Για ποιο λόγο οι θερμές πρέσες διαθέτουν θερμαινόμενες πλάκες;

Απάντηση:

  • Η αιτιολόγηση, αυτούσια (§14.1.3, σελ. 148-149): «Η θέρμανση των πλακών επιτυγχάνεται με κυκλοφορία ζεστού νερού ή λαδιού… Με τις θερμές πλάκες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θερμοσκληρυνόμενες κόλλες (π.χ. καουρίτη). Η θερμότητα που εκλύεται από τις θερμές πλάκες της πρέσας μεταδίδεται στην κόλλα, με αποτέλεσμα ο χρόνος που απαιτείται για να σκληρύνει η κόλλα να είναι σχετικά μικρός

Σύνοψη: (ενδεικτική) Οι θερμές πρέσες διαθέτουν θερμαινόμενες πλάκες για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν θερμοσκληρυνόμενες κόλλες (π.χ. καουρίτης): η θερμότητα των πλακών μεταδίδεται στην κόλλα, με αποτέλεσμα ο χρόνος σκλήρυνσης να είναι σχετικά μικρός, επιταχύνοντας τη συγκόλληση.

Κριτήρια αξιολόγησης:


Μοντάρισμα ξυλοκατασκευής χωρίς πρέσα

Ερώτηση: Πώς θα μοντάρουμε μια ξυλοκατασκευή χωρίς πρέσα;

Απάντηση:

  • Η απάντηση προκύπτει από τη «Διαδικασία εκτέλεσης χωρίς πρέσα» του Εργαστηριακού Μέρους (σελ. 155): «Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι ίδια με την προηγούμενη περίπτωση (με πρέσα μονταρίσματος) με τη διαφορά ότι η απαιτούμενη συμπίεση θα προέλθει από μηχανικούς σφικτήρες και όχι από πρέσα μονταρίσματος.»

Σύνοψη: (ενδεικτική) Χωρίς πρέσα, το μοντάρισμα μιας ξυλοκατασκευής γίνεται με τον ίδιο τρόπο (συναρμολόγηση χειρωνακτικά των στοιχείων, επάλειψη κόλλας στα μόρσα-μορσότρυπες), με τη διαφορά ότι η απαιτούμενη συμπίεση των σημείων σύνδεσης προέρχεται από μηχανικούς σφικτήρες αντί για πρέσα μονταρίσματος.

Κριτήρια αξιολόγησης:


Τα κυριότερα τριβεία στην επιπλοποιία

Ερώτηση: Να αναφέρετε τα κυριότερα τριβεία που χρησιμοποιούνται σε επιπλοποιεία.

Απάντηση:

  • Τα τέσσερα κυριότερα τριβεία, αυτούσια (§14.2, σελ. 149): «Τα κυριότερα τριβεία είναι τα τριβεία ταινίας, δίσκου, κυλίνδρου και τα τριβεία με πλατιά ταινία λείανσης

Σύνοψη: (ενδεικτική) Τα κυριότερα τριβεία που χρησιμοποιούνται σε επιπλοποιεία είναι το τριβείο ταινίας, το τριβείο δίσκου, το τριβείο κυλίνδρου και το τριβείο με πλατιά ταινία λείανσης.

Κριτήρια αξιολόγησης:


Χονδρά και ψιλά γυαλόχαρτα

Ερώτηση: Για ποιο λόγο υπάρχουν χονδρά και ψιλά γυαλόχαρτα;

Απάντηση:

  • Η αιτιολόγηση, αυτούσια, από το τριβείο πλατιάς ταινίας (§14.2, σελ. 151): «Η πρώτη από τις δύο ταινίες γυαλόχαρτου έχει χονδρόκοκκη υφή (για άγριο τρίψιμο), ενώ η δεύτερη λεπτόκοκκη (για το τελικό φινίρισμα της επιφάνειας)

Σύνοψη: (ενδεικτική) Υπάρχουν χονδρά (χονδρόκοκκα) γυαλόχαρτα για το αρχικό, «άγριο» τρίψιμο μιας επιφάνειας, ώστε να αφαιρεθεί γρήγορα το πλεονάζον υλικό, και ψιλά (λεπτόκοκκα) γυαλόχαρτα για το τελικό φινίρισμα, ώστε η επιφάνεια να γίνει λεία και ομαλή.

Κριτήρια αξιολόγησης:


Κατεργασίες με τα τέσσερα είδη τριβείων

Ερώτηση: Τι κατεργασίες πραγματοποιούμε με τα τριβεία δίσκου, κυλίνδρου, ταινίας και με τα τριβεία πλατιάς ταινίας γυαλόχαρτου;

Απάντηση:

  • Τριβείο ταινίας (σελ. 149): «χρησιμοποιείται για τη λείανση ξύλων μικρού πλάτους και πάχους
  • Τριβείο κυλίνδρου (σελ. 149): «χρησιμοποιείται για τη λείανση καμπύλων ξύλων
  • Τριβείο δίσκου (σελ. 149): «χρησιμοποιείται για τη λείανση εγκάρσιων επιφανειών ξύλου» (σόκορα).
  • Τριβείο πλατιάς ταινίας λείανσης (σελ. 150-151): «χρησιμοποιείται σε μεγάλες επιχειρήσεις επεξεργασίας ξύλου καθώς και σε βιομηχανίες παραγωγής ξυλοπλακών… για τη λείανση μεγάλων επίπεδων επιφανειών (επενδεδυμένων με καπλαμά ή γυμνών ξυλοπλακών, ξύλινων τελάρων, κτλ.).»

Σύνοψη: (ενδεικτική) Με το τριβείο ταινίας λειαίνουμε ξύλα μικρού πλάτους και πάχους. Με το τριβείο κυλίνδρου λειαίνουμε καμπύλα ξύλα. Με το τριβείο δίσκου λειαίνουμε εγκάρσιες επιφάνειες (σόκορα) ξύλου. Με το τριβείο πλατιάς ταινίας λείανσης λειαίνουμε μεγάλες επίπεδες επιφάνειες, όπως επενδεδυμένες ή γυμνές ξυλοπλάκες και ξύλινα τελάρα, σε μεγάλες επιχειρήσεις ή βιομηχανίες.

Κριτήρια αξιολόγησης:


Μέτρα ασφαλείας κατά το χειρισμό τριβείων

Ερώτηση: Ποια μέτρα ασφαλείας παίρνουμε κατά το χειρισμό των τριβείων;

Απάντηση:

  • Τα μέτρα, αυτούσια (§14.3, σελ. 152-153): πριν αρχίσουμε οποιαδήποτε κατεργασία με τα τριβεία θα πρέπει:
       ● να έχουμε επιλέξει τον κατάλληλο τύπο γυαλόχαρτου
       ● να έχουμε ελέγξει την κατάσταση του γυαλόχαρτου
       ● να έχουμε ελέγξει τη σωστή τάνυση του γυαλόχαρτου στους κυλίνδρους
         σταθεροποίησης
  • Επιπλέον: «κατά τη λειτουργία και χρήση των πρεσών και των τριβείων θα πρέπει να ακολουθούμε όλους τους κανόνες ασφαλούς λειτουργίας που αναφέρονται στις ενότητες 2.5 και 2.6.»

Σύνοψη: (ενδεικτική) Κατά το χειρισμό των τριβείων, πριν αρχίσουμε την κατεργασία, πρέπει να έχουμε επιλέξει τον κατάλληλο τύπο γυαλόχαρτου, να έχουμε ελέγξει την κατάστασή του και να έχουμε ελέγξει τη σωστή τάνυσή του στους κυλίνδρους σταθεροποίησης, ακολουθώντας παράλληλα όλους τους γενικούς κανόνες ασφαλούς λειτουργίας.

Κριτήρια αξιολόγησης:


 ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ