Απαντήσεις στις 11 ερωτήσεις του κεφαλαίου 5.
Ερώτηση: Ποιες εξετάσεις - και γιατί - θα ζητούσατε από μία γυναίκα στην αρχή της εγκυμοσύνης της;
Απάντηση:
Οι εξετάσεις της αρχής της εγκυμοσύνης και ο λόγος τους (σελ. 38-39, 86-97):
(Στο 3ο τρίμηνο: έλεγχος διαβήτη 24η-28η, στρεπτόκοκκος Β, υπέρηχος 32η.)
Σύνοψη: (ενδεικτική) Γενική αίματος (αναιμία), ομάδα-Rhesus (ευαισθητοποίηση), ηλεκτροφόρηση Hb (μεσογειακή), γενική-καλλιέργεια ούρων (γλυκόζη, λεύκωμα, βακτηριουρία), αντισώματα ερυθράς-τοξοπλάσμωσης-CMV (συγγενείς λοιμώξεις), ηπατίτιδα Β/C, σύφιλη, HIV, υπερηχογράφημα (ηλικία, θέση εμφύτευσης-εξωμήτριος).
Κριτήρια αξιολόγησης:
Ερώτηση: Γυναίκα που βρίσκεται στον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης, σας λέει πως έχει λίγο αίμα από τον κόλπο και πόνο χαμηλά στην κοιλιά. α. Τι θα σκεφτείτε; β. Τι θα τη συμβουλεύσετε να κάνει;
Απάντηση:
Σύνοψη: (ενδεικτική) α. Αιμορραγία 1ου τριμήνου: απειλούμενη έκτρωση-αποβολή, εξωμήτριος (πόνος!), μύλη, τραχηλίτιδα. β. Αμέσως στον γιατρό για υπερηχογράφημα (θέση εμφύτευσης) και β-hCG, ανάπαυση, επείγουσα μεταφορά αν ο πόνος γίνει διαξιφιστικός με λιποθυμία.
Κριτήρια αξιολόγησης:
Ερώτηση: Μια γυναίκα φορέας της ηπατίτιδας Β ρωτάει να μάθει αν μπορεί να κάνει παιδί και αν ναι, θα είναι το παιδί υγιές;
Απάντηση:
Σύνοψη: (ενδεικτική) Ναι· η μετάδοση γίνεται κυρίως στον τοκετό (90% των μολυσμένων νεογνών γίνονται φορείς), αλλά με υπεράνοση γ-σφαιρίνη + εμβόλιο στο νεογνό αμέσως μετά τον τοκετό το παιδί προστατεύεται και είναι υγιές.
Κριτήρια αξιολόγησης:
Ερώτηση: Αναφέρετε αίτια πρόωρου τοκετού που συζητούνται σε αυτό το κεφάλαιο. Σχολιάστε πώς μπορεί να προληφθεί.
Απάντηση:
Σύνοψη: (ενδεικτική) Αίτια στο κεφάλαιο: αρρύθμιστος διαβήτης, υπέρταση-προεκλαμψία, λοιμώξεις (έρπης, τοξοπλάσμωση, ουρολοίμωξη-βακτηριουρία), αιμορραγίες 3ου τριμήνου (και κάπνισμα)· πρόληψη: παρακολούθηση, ρύθμιση σακχάρου-πίεσης, καλλιέργεια ούρων 16η, έλεγχος αντισωμάτων-μέτρα, όχι κάπνισμα, κατάκλιση-προγεστερόνη σε κίνδυνο.
Κριτήρια αξιολόγησης:
Ερώτηση: Φίλη σας έγκυος στον 8ο μήνα σας δείχνει τα πόδια της που έχουν πρηστεί. Θα την καθησυχάσετε; Μπορείτε να ελέγξετε κάτι εσείς για να σιγουρευτείτε πως είναι καλά; Τι θα τη συμβουλεύσετε;
Απάντηση:
Ενδεικτική απάντηση (σελ. 93-94): Το οίδημα από μόνο του δεν είναι παθολογικό στην εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα όταν εντοπίζεται στα κάτω άκρα (φλεβική στάση, πίεση της μήτρας) — άρα δεν χρειάζεται πανικός, αλλά δεν θα την καθησυχάσω πλήρως χωρίς έλεγχο, γιατί στον 8ο μήνα (μετά την 20ή εβδομάδα) το οίδημα μπορεί να είναι σημείο προεκλαμψίας.
Τι μπορώ να ελέγξω: αν το οίδημα είναι γενικευμένο (και στα χέρια και στο πρόσωπο — ύποπτο για προεκλαμψία) ή μόνο στα πόδια· να μετρήσω την αρτηριακή πίεση (παθολογική > 140/90 mmHg, βαριά > 160/110)· να ρωτήσω για πονοκέφαλο, διαταραχές όρασης, πόνο στο στομάχι, ναυτία-εμέτους, μείωση ούρων (σημεία βαριάς προεκλαμψίας)· αν έχει κάνει πρόσφατα γενική ούρων για λεύκωμα και πόσο βάρος πήρε.
Συμβουλή: να επισκεφθεί σύντομα τον μαιευτήρα της για μέτρηση πίεσης και έλεγχο λευκώματος στα ούρα· ανάπαυση με τα πόδια ανασηκωμένα (μαξιλάρι κάτω από τα πόδια στον ύπνο), όχι πολύωρη ορθοστασία, όχι καλτσοδέτες, ευρύχωρα παπούτσια (σελ. 41-42)· αν εμφανίσει πονοκέφαλο, θολή όραση, πόνο στο στομάχι ή ανέβει η πίεση, να πάει αμέσως στο νοσοκομείο.
Σύνοψη: (ενδεικτική) Το οίδημα κάτω άκρων μόνο του δεν είναι παθολογικό, αλλά ελέγχω για προεκλαμψία: γενικευμένο οίδημα (χέρια-πρόσωπο), αρτηριακή πίεση > 140/90, λεύκωμα ούρων, πονοκέφαλο-όραση-πόνο στομάχου· συμβουλή: επίσκεψη στον μαιευτήρα, ανάπαυση με ανασηκωμένα πόδια, όχι καλτσοδέτες, νοσοκομείο αν εμφανιστούν σημεία βαριάς προεκλαμψίας.
Κριτήρια αξιολόγησης:
Ερώτηση: Γυναίκα 20 ετών, έγκυος στο πρώτο της παιδί, σας λέει πως είχε εμέτους το 1ο τρίμηνο που σταμάτησαν και τώρα που είναι επτά μηνών, έχει από το πρωί πονοκέφαλο, δεν βλέπει πολύ καθαρά, έχει πόνο στο στομάχι και κάνει εμέτους. Μήπως «κρύωσε»;
Απάντηση:
Σύνοψη: (ενδεικτική) Όχι κρύωμα — βαριά προεκλαμψία (πρωτότοκη, > 20ή εβδ., πονοκέφαλος, θολή όραση, επιγαστρικός πόνος, έμετοι) με κίνδυνο εκλαμψίας· άμεσα νοσοκομείο (πίεση, λεύκωμα), σταθεροποίηση με κατάκλιση-αντιυπερτασικά-κατασταλτικά, τοκετός αν σημεία εκλαμψίας.
Κριτήρια αξιολόγησης:
Ερώτηση: Οικογενειακή σας φίλη 30 ετών με αρτηριακή υπέρταση, θέλει να αποκτήσει παιδί. Σας ρωτά αν μπορεί. Αν ναι, κινδυνεύει από την εγκυμοσύνη; Θα είναι καλά το μωρό της; Τι πρέπει να κάνει για να είναι και οι δύο υγιείς;
Απάντηση:
Ναι, μπορεί. Πρόκειται για χρόνια υπέρταση (υπάρχει πριν την εγκυμοσύνη ή εμφανίζεται πριν την 20ή εβδομάδα, > 140/90 mmHg)· οι περισσότερες γυναίκες έχουν ήπια ή μέτρια υπέρταση χωρίς επιπλοκές και η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά (σελ. 93).
Κίνδυνοι: η υπερτασική έγκυος κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει προεκλαμψία — και η χρόνια υπέρταση με προεκλαμψία είναι δύσκολη κατάσταση με μεγάλη θνησιμότητα και υποτροπές σε επόμενες κυήσεις (σελ. 93-94). Για το μωρό: τα νεογνά γυναικών με προεκλαμψία έχουν χαμηλό βάρος γέννησης και κίνδυνο θνησιγένειας ή θανάτου στη νεογνική περίοδο· με καλή ρύθμιση όμως το μωρό μπορεί να είναι καλά.
Τι πρέπει να κάνει: να προγραμματίσει την εγκυμοσύνη σε συνεργασία με παθολόγο και μαιευτήρα, με ρυθμισμένη πίεση (φάρμακα κατάλληλα για την κύηση, αν χρειάζονται)· ανάπαυση και περιορισμό των δραστηριοτήτων· στενή παρακολούθηση (κύηση υψηλού κινδύνου): πίεση, λεύκωμα ούρων, οιδήματα, βάρος σε κάθε επίσκεψη, υπερηχογραφικός έλεγχος ανάπτυξης του εμβρύου· να αναφέρει αμέσως πονοκέφαλο, θολή όραση, επιγαστρικό πόνο· να αποφεύγει κάπνισμα-αλκοόλ, να κρατά το βάρος ≤ 10 kg.
Σύνοψη: (ενδεικτική) Μπορεί (χρόνια υπέρταση — συνήθως ομαλή εξέλιξη)· κίνδυνος προεκλαμψίας επί χρόνιας υπέρτασης (μεγάλη θνησιμότητα) και χαμηλού βάρους νεογνού· χρειάζεται προγραμματισμό, ρύθμιση πίεσης με φάρμακα-ανάπαυση, στενή παρακολούθηση (πίεση, λεύκωμα, οιδήματα, ανάπτυξη εμβρίου) από παθολόγο-μαιευτήρα.
Κριτήρια αξιολόγησης:
Ερώτηση: Εγκυμονούσα 2 μηνών έχει πυρετό 38°C. Ποιες αρρώστιες πιστεύετε πως πρέπει να αποκλείσετε; Τι θα τη ρωτήσετε; Τι πρέπει να κάνει;
Απάντηση:
Ενδεικτική απάντηση (σελ. 95-97): Στο 1ο τρίμηνο (κρίσιμο για τον σχηματισμό του εμβρύου) πυρετός πρέπει να διερευνηθεί για λοιμώξεις που περνούν τον πλακούντα και προκαλούν συγγενείς ανωμαλίες: ερυθρά (80% ανωμαλίες στο 1ο τρίμηνο — κώφωση, καταρράκτης, γλαύκωμα, διανοητική καθυστέρηση), τοξοπλάσμωση (ενδομήτριος θάνατος, μικροκεφαλία, υδροκέφαλος), κυτταρομεγαλοϊό (κώφωση, τύφλωση), ουρολοίμωξη-πυελονεφρίτιδα (πυρετός, ρίγος, πόνος στους νεφρούς — κίνδυνος αποβολής), καθώς και ιογενή ηπατίτιδα, σύφιλη, έρπητα.
Τι θα τη ρωτήσω: αν έχει εξάνθημα, διογκωμένους λεμφαδένες, πόνους στις αρθρώσεις (ερυθρά)· αν είχε επαφή με άρρωστο από ερυθρά ή με παιδιά· αν έχει ανοσία (τι έδειξε ο έλεγχος αντισωμάτων της αρχής της εγκυμοσύνης ή αν έχει εμβολιαστεί)· αν έχει γάτα, αν τρώει ωμό ή μισοψημένο κρέας (τοξοπλάσμωση)· αν έχει καύσο-συχνουρία, πόνο στη μέση-νεφρά, ρίγος (ουρολοίμωξη)· αν έχει βήχα-καταρροή (απλή ίωση)· τι φάρμακα πήρε.
Τι πρέπει να κάνει: να επισκεφθεί αμέσως τον μαιευτήρα της· έλεγχος αντισωμάτων (ερυθρά, τοξοπλάσμωση, CMV — αν ανεβαίνουν τα αντισώματα ερυθράς στο Α΄ τρίμηνο ενημερώνεται για τη διακοπή ή παίρνει γ-σφαιρίνη), γενική και καλλιέργεια ούρων· όχι φάρμακα χωρίς οδηγία γιατρού (θεραπεία με ασφαλή αντιπυρετικά-αντιβίωση όπως ορίσει ο γιατρός), ανάπαυση, υγρά.
Σύνοψη: (ενδεικτική) Αποκλεισμός: ερυθρά, τοξοπλάσμωση, κυτταρομεγαλοϊός, ουρολοίμωξη-πυελονεφρίτιδα (και ηπατίτιδα, σύφιλη, έρπης)· ρωτώ για εξάνθημα-λεμφαδένες-αρθραλγίες, επαφή με ερυθρά, ανοσία, γάτα-ωμό κρέας, ουρολογικά συμπτώματα, φάρμακα· πρέπει: γιατρός αμέσως, έλεγχος αντισωμάτων, γενική-καλλιέργεια ούρων, όχι φάρμακα μόνη της.
Κριτήρια αξιολόγησης:
Ερώτηση: Γυναίκα στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης έχει λίγο αίμα και πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Τι μπορεί να συμβαίνει;
Απάντηση:
Πρόκειται για αιμορραγία του 3ου τριμήνου. Τα συνήθη αίτια (σελ. 88-89):
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να πάει αμέσως στο μαιευτήριο για εξέταση, υπερηχογράφημα και ακρόαση των παλμών του εμβρύου.
Σύνοψη: (ενδεικτική) Αιμορραγία 3ου τριμήνου: πρόωρη αποκόλληση πλακούντα (αιμορραγία + πόνος), προδρομικός πλακούντας (χωρίς πόνο), ρήξη μήτρας — ή έναρξη τοκετού (ωδίνες + βλεννοαιματηρή έκκριση)· αμέσως στο μαιευτήριο.
Κριτήρια αξιολόγησης:
Ερώτηση: Σημειώστε ποια πρόταση είναι σωστή και ποια λάθος: α. Η εξωμήτριος κύηση μπορεί να εξελιχθεί ομαλά ως τον τοκετό. β. Ο προδρομικός πλακούντας είναι αιτία αιμορραγίας του γ΄ τριμήνου. γ. Μια γυναίκα με διαβήτη δεν μπορεί να κάνει παιδιά. δ. Το νεογνό της διαβητικής μητέρας κινδυνεύει από υπογλυκαιμία. ε. Ο διαβήτης της κύησης εμφανίζεται για πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη. στ. Οι διαβητικές έγκυες δεν πρέπει να παίρνουν κανένα φάρμακο για το διαβήτη τους. ζ. Γυναίκα με υπέρταση δεν πρέπει να κάνει παιδιά. η. Έγκυος που δεν έχει αρρωστήσει από ερυθρά πρέπει να εμβολιάζεται αμέσως. θ. Η τοξοπλάσμωση μεταδίδεται από τις γάτες. ι. Η προεκλαμψία είναι σοβαρή κατάσταση και χρειάζεται στενή ιατρική παρακολούθηση.
Απάντηση:
Σύνοψη: (ενδεικτική) α Λ, β Σ, γ Λ, δ Σ, ε Σ, στ Λ (ινσουλίνη ναι, χάπια όχι), ζ Λ, η Λ (εμβόλιο πριν την κύηση, όχι σε έγκυο), θ Σ, ι Σ.
Κριτήρια αξιολόγησης:
Ερώτηση: Να συμπληρώσετε τα κενά α. Η ναυτία κι ο έμετος συνήθως υποχωρούν μέχρι την ........... εβδομάδα της κύησης. β. Η ρήξη της εξωμητρίου κύησης εκδηλώνεται με ........................ πόνο στο υπογάστριο. γ. Η διάγνωση της εξωμητρίου κύησης γίνεται με ............................. . δ. Η αιμορραγία του α΄ 3μήνου συνήθως οφείλεται σε ......................... . ε. Για το διαβήτη η έγκυος επιτρέπεται να πάρει μόνο ………….......… . ζ. Η προεκλαμψία χαρακτηρίζεται από ..............., ………………….. ...................., ........................... . η. Εκλαμψία είναι η προεκλαμψία με ......................... . θ. Η συγγενής ερυθρά μπορεί να προληφθεί με ................... όλων των παιδιών. ι. Στη συγγενή τοξοπλάσμωση κινδυνεύει το ........................... κι όχι η ............................... .
Απάντηση:
Σύνοψη: (ενδεικτική) α 12η· β διαξιφιστικό· γ υπερηχογράφημα (λαπαροσκόπηση)· δ αποβολή-απειλούμενη κύηση· ε ινσουλίνη· ζ υπέρταση, λευκωματουρία, οίδημα· η σπασμούς· θ εμβολιασμό· ι έμβρυο — μητέρα.
Κριτήρια αξιολόγησης: