Λύσεις — Κεφάλαιο 6: Υγιεινή του χοιροστασίου, προστασία περιβάλλοντος και χειρισμοί των χοίρων (σελ. 114-115) – ΕΚΤΡΟΦΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΙΙ Γ΄ ΕΠΑΛ

Λύσεις — Κεφάλαιο 6: Υγιεινή του χοιροστασίου, προστασία περιβάλλοντος και χειρισμοί των χοίρων

Ερωτήσεις κατανόησης του κεφαλαίου — υγιεινή, απόβλητα και προστασία περιβάλλοντος, χειρισμοί των χοίρων.


Προϋποθέσεις καλής υγείας ζώων

Ερώτηση: Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για τη διατήρηση της καλής υγείας των ζώων;

Απάντηση:

  • Ο κατάλογος. «Οι βασικές προϋποθέσεις για τη διατήρηση της καλής υγείας των ζώων είναι: • Η σωστή διατροφή. • Η ύπαρξη πόσιμου νερού σε επάρκεια και ελεύθερου από οποιονδήποτε βλαπτικό παράγοντα. • Η κατασκευή των θαλάμων, που πρέπει να επιτρέπει τον καλό αερισμό και την πλήρη αποκομιδή της κόπρου και να εξασφαλίζει τις απαιτούμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας για κάθε στάδιο παραγωγής στα ζώα.»

Σύνοψη: (ενδεικτική) Οι βασικές προϋποθέσεις είναι: η σωστή διατροφή, η ύπαρξη επαρκούς πόσιμου νερού χωρίς βλαπτικούς παράγοντες, και η κατάλληλη κατασκευή των θαλάμων (καλός αερισμός, πλήρης αποκομιδή κόπρου, κατάλληλη θερμοκρασία/υγρασία).

Κριτήρια αξιολόγησης:

  • Τρεις προϋποθέσεις: διατροφή, νερό, κατασκευή θαλάμων

Μολυσματικοί παράγοντες από θηλαστικά

Ερώτηση: Μολυσματικοί παράγοντες είναι δυνατόν να εισέλθουν στο χοιροστάσιο με θηλαστικά ζώα όπως …………….. και ……………., επίσης, ………………. και … … … … προκαλούν και τη διασπορά των ασθενειών από ζώο σε ζώο εντός της εκμετάλλευσης. (οι σκύλοι, οι μύγες, τα πουλιά, τα ποντίκια)

Απάντηση:

  • Τα θηλαστικά ζώα-φορείς. «Τα παράσιτα μεταφέρονται στους χοίρους από άλλα ζώα, όπως οι σκύλοι κ.λπ.»
  • Οι λοιποί φορείς. «Μολυσματικούς παράγοντες, εκτός των παραπάνω θηλαστικών, μεταφέρουν στους χοίρους οι μύγες και οι ποντικοί, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μετάδοσή τους από ζώο σε ζώο μέσα στην εκμετάλλευση.»

Σύνοψη: (ενδεικτική) Με θηλαστικά ζώα όπως οι σκύλοι και τα ποντίκια, ενώ επίσης οι μύγες και τα πουλιά προκαλούν τη διασπορά ασθενειών από ζώο σε ζώο.

Κριτήρια αξιολόγησης:

  • Θηλαστικά: σκύλοι/ποντίκια· λοιποί φορείς: μύγες/πουλιά

Μείωση μικροβιακού φορτίου θαλάμων

Ερώτηση: Η μείωση του μικροβιακού φορτίου των θαλάμων εκτροφής γίνεται με: (σημειώστε X στα σωστά τετραγωνίδια) Καλό φωτισμό, Πλύσιμο με νερό, Απολύμανση, Καλό αερισμό;

Απάντηση:

  • Η διαδικασία. «Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με άφθονο νερό με πίεση και να ακολουθεί απολύμανση του θαλάμου με το κατάλληλο απολυμαντικό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κάθε σκευάσματος. Με τον τρόπο αυτόν μειώνεται σημαντικά το μικροβιακό φορτίο...»

Σύνοψη: (ενδεικτική) Με πλύσιμο με νερό (υπό πίεση) και απολύμανση — αυτός ο συνδυασμός μειώνει σημαντικά το μικροβιακό φορτίο. Ο καλός φωτισμός και ο αερισμός δεν αναφέρονται ως μέσα μείωσης του μικροβιακού φορτίου στο συγκεκριμένο σημείο του κειμένου.

Κριτήρια αξιολόγησης:

  • Πλύσιμο με νερό + απολύμανση

Κυριότερα αέρια χοιροστασίων

Ερώτηση: Τα κυριότερα αέρια που παράγονται στα χοιροστάσια είναι: (σημειώστε ένα X στα σωστά τετραγωνίδια) Αμμωνία (ΝΗ3), Μονοξείδιο του άνθρακα (CO), Μεθάνιο (CH4), Υδρογόνο (Η2), Υδρόθειο (H2S), Διοξείδιο του άνθρακα (CO2), Διοξείδιο του θείου (SO2);

Απάντηση:

  • Ο κατάλογος αερίων. «Τα κυριότερα αέρια που παράγονται στα χοιροστάσια είναι η αμμωνία (ΝΗ3), το υδρόθειο (H2S), το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο (CH4) και το διοξείδιο του θείου (SO2). Απ' αυτά η αμμωνία και το υδρόθειο έχουν έντονη οσμή... ενώ το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το διοξείδιο του θείου είναι επικίνδυνα, σε υψηλές συγκεντρώσεις.»

Σύνοψη: (ενδεικτική) Τα κυριότερα αέρια είναι: αμμωνία (NH3), υδρόθειο (H2S), διοξείδιο του άνθρακα (CO2), μεθάνιο (CH4) και διοξείδιο του θείου (SO2). Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και το υδρογόνο (Η2) δεν αναφέρονται στο βιβλίο ως κυριότερα αέρια χοιροστασίου.

Κριτήρια αξιολόγησης:

  • 5 αέρια: NH3, H2S, CO2, CH4, SO2 — ΟΧΙ CO ή H2

Απόβλητα σε χοιροστάσιο 200 χοιρομητέρων

Ερώτηση: Σε ένα χοιροστάσιο δυναμικότητας 200 χοιρομητέρων παράγονται ημερησίως (υπογραμμίστε τη σωστή ποσότητα): 22.000 l αποβλήτων, 15.000 l αποβλήτων, 30.000 l αποβλήτων.

Απάντηση:

  • Ο υπολογισμός βάσης. «Σύμφωνα με τα προηγούμενα σε ένα χοιροστάσιο δυναμικότητας 100 χοιρομητέρων παράγονται ημερησίως 11.000 l αποβλήτων (100 χοιρομητέρες x 1101 αποβλήτων + νερού κ.λπ.)»

Σύνοψη: (ενδεικτική) 22.000 λίτρα αποβλήτων — αφού 100 χοιρομητέρες παράγουν 11.000 λίτρα/ημέρα, 200 χοιρομητέρες παράγουν διπλάσια ποσότητα, δηλαδή 22.000 λίτρα/ημέρα.

Κριτήρια αξιολόγησης:

  • 200 χοιρομητέρες = 2× 11.000 = 22.000 λίτρα

Αερόβιοι-αναερόβιοι μικροοργανισμοί

Ερώτηση: Ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν μέσα στις δεξαμενές (των υγρών αποβλήτων) αναπτύσσονται …………………. ή …………………… μικροοργανισμοί οπότε η βιολογική επεξεργασία των αποβλήτων αποκαλείται αντίστοιχα ……………… ή ………………………… (αερόβιοι, αναερόβιοι, αερόβια, αναερόβια)

Απάντηση:

  • Η διάκριση. «Ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν μέσα στις δεξαμενές αναπτύσσονται αερόβιοι ή αναερόβιοι μικροοργανισμοί, οπότε η επεξεργασία διακρίνεται αντίστοιχα σε αερόβια ή αναερόβια.»

Σύνοψη: (ενδεικτική) Αναπτύσσονται αερόβιοι ή αναερόβιοι μικροοργανισμοί, οπότε η επεξεργασία αποκαλείται αντίστοιχα αερόβια ή αναερόβια.

Κριτήρια αξιολόγησης:

  • αερόβιοι/αναερόβιοι (μικροοργανισμοί) → αερόβια/αναερόβια (επεξεργασία)

Σύσταση πρωτογάλατος

Ερώτηση: Τα νεαρά χοιρίδια πρέπει, αμέσως μετά τη γέννησή τους, να λάβουν ικανοποιητική ποσότητα πρωτογάλακτος, το οποίο είναι πλούσιο σε ………………, αντισώματα και βιταμίνες …………… και ………………… , αλλά φτωχό σε Fe (σίδηρο). (πρωτεΐνες, A, D, C, Ε)

Απάντηση:

  • Η σύσταση. «Τα νεαρά χοιρίδια πρέπει, αμέσως μετά τη γέννησή τους, να λάβουν ικανοποιητική ποσότητα πρωτογάλακτος, το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, αντισώματα και βιταμίνες Α και C, αλλά φτωχό σε Fe (σίδηρο).»

Σύνοψη: (ενδεικτική) Πλούσιο σε πρωτεΐνες, αντισώματα και βιταμίνες Α και C, αλλά φτωχό σε σίδηρο (Fe).

Κριτήρια αξιολόγησης:

  • Πρωτεΐνες + βιταμίνες Α και C, φτωχό σε Fe

Επίδραση χρόνου απογαλακτισμού

Ερώτηση: Ο πρόωρος και άστοχος απογαλακτισμός των χοιριδίων έχει ως συνέπεια την…………. των απωλειών, ενώ ο πολύ όψιμος …………… τον αριθμό των παραγωγικών κύκλων της χοιρομητέρας. (αύξηση, μείωση, αυξάνει, μειώνει)

Απάντηση:

  • Ο πρόωρος απογαλακτισμός. «Ο πρόωρος απογαλακτισμός (βραχύς θηλασμός) πλεονεκτεί ως προς το ότι έχουμε περισσότερους παραγωγικούς κύκλους ανά χοιρομητέρα, αλλά μειονεκτεί ως προς το ότι σημειώνονται μεγάλες απώλειες (περίπου 20%) στα θηλάζοντα χοιρίδια μετά τον απογαλακτισμό τους.»
  • Ο όψιμος απογαλακτισμός. «Ο όψιμος απογαλακτισμός (μακρύς θηλασμός) πλεονεκτεί ως προς το ότι δίνει περισσότερα... και πιο εύρωστα απογαλακτισμένα χοιρίδια ανά τοκετό, αλλά μειονεκτεί ως προς το ότι περιορίζει αισθητά τον αριθμό των αναπαραγωγικών κύκλων της χοιρομητέρας.»

Σύνοψη: (ενδεικτική) Ο πρόωρος απογαλακτισμός έχει ως συνέπεια την αύξηση των απωλειών, ενώ ο πολύ όψιμος μειώνει τον αριθμό των παραγωγικών κύκλων της χοιρομητέρας.

Κριτήρια αξιολόγησης:

  • Πρόωρος → αύξηση απωλειών· όψιμος → μειώνει κύκλους

 ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ