Λύσεις — Κεφάλαιο 4.2 (Ερωτήσεις-Ασκήσεις σελ. 192)
Απαντήσεις στις 3 ερωτήσεις και την άσκηση Σ/Λ του κεφαλαίου 4.2.
Ερώτηση 1 — Προεγχειρητική νοσηλευτική διεργασία
Ερώτηση: Τι περιλαμβάνει η προεγχειρητική νοσηλευτική διεργασία;
Απάντηση:
- Σύμφωνα με το βιβλίο (σελ. 167), ο Νοσηλευτής κυκλοφορίας εξασκεί την προεγχειρητική νοσηλευτική διεργασία, που περιλαμβάνει:
- Προεγχειρητική εκτίμηση του αρρώστου.
- Σχεδιασμό της φροντίδας.
- Εφαρμογή του σχεδίου στη διεγχειρητική φάση, με πλήρη καταγραφή της φροντίδας του.
- Αξιολόγηση της φροντίδας μετεγχειρητικά: γίνεται με νέα σύντομη επίσκεψη στον θάλαμο, συζήτηση, παρατήρηση και ενημέρωση από τον άρρωστο για τα αποτελέσματα της φροντίδας που εφαρμόστηκε στο χειρουργείο.
Σύνοψη: (ενδεικτική) Προεγχειρητική εκτίμηση του αρρώστου, σχεδιασμό της φροντίδας, εφαρμογή του σχεδίου στη διεγχειρητική φάση με πλήρη καταγραφή της φροντίδας και αξιολόγηση της φροντίδας μετεγχειρητικά (νέα σύντομη επίσκεψη στον θάλαμο).
Ερώτηση 2 — Τοποθέτηση στο τραπέζι
Ερώτηση: Σε ποια περιεγχειρητική φάση περιλαμβάνεται η τοποθέτηση του αρρώστου στο χειρουργικό τραπέζι;
Απάντηση:
- Η τοποθέτηση του αρρώστου στο χειρουργικό τραπέζι περιλαμβάνεται στη διεγχειρητική φάση (σελ. 168-169).
- Η διεγχειρητική φάση είναι η φάση της εκτέλεσης της επέμβασης στην αίθουσα του χειρουργείου. Σε αυτήν ο Νοσηλευτής κυκλοφορίας επιβλέπει την ασφαλή τοποθέτηση του αρρώστου στο χειρουργικό τραπέζι, υποστηρίζει ψυχολογικά τον άρρωστο και οργανώνει τη χειρουργική ομάδα.
- Στα καθήκοντά του κατά την εγχείρηση είναι να βοηθά και να επιστατεί στην τοποθέτηση του αρρώστου στη σωστή λειτουργική θέση, την οποία παρακολουθεί συνεχώς, φροντίζοντας να μην πάθει ο άρρωστος κάποιον τραυματισμό.
Σύνοψη: (ενδεικτική) Στη διεγχειρητική φάση, δηλαδή στη φάση εκτέλεσης της επέμβασης στην αίθουσα του χειρουργείου.
Ερώτηση 3 — Καθήκοντα εργαλειοδότριας
Ερώτηση: Ποια είναι τα καθήκοντα της εργαλειοδότριας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης;
Απάντηση:
- Κατά τη διάρκεια της επέμβασης η εργαλειοδότρια (ο εργαλειοδότης νοσηλευτής, «αποστειρωμένο» μέλος της ομάδας) έχει τα εξής καθήκοντα (σελ. 178-179, 187-188):
- Βοηθά τους ιατρούς στο ντύσιμό τους.
- Βοηθά στην αντισηψία του δέρματος του αρρώστου και στην κάλυψή του με τα αποστειρωμένα τετράγωνα.
- Φέρνει και τοποθετεί τα τραπέζια με τα εργαλεία στη θέση τους (το μικρό τραπέζι ΜΑΥΟ πάνω από τα πόδια του αρρώστου, το μεγάλο στο τέλος).
- Συνδέει και φροντίζει τα καλώδια της διαθερμίας, τα ρύγχη αναρρόφησης κ.λπ.
- Προλαβαίνει και ικανοποιεί συνεχώς τις εγχειρητικές ανάγκες, προσφέροντας σωστά εργαλεία, γάζες, ράμματα, σύριγγες για πλύση, σωλήνες παροχέτευσης και ό,τι άλλο χρειαστεί· κοιτάζει πάντα το σημείο της επέμβασης και περνά τα εργαλεία μπροστά από τον χειρουργό, με εργονομία που επιτρέπει την άμεση χρήση τους.
- Παρακολουθεί συνεχώς τη χρήση των γαζών, γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσες γάζες βρίσκονται στο τραύμα και υπενθυμίζει στον χειρουργό την αφαίρεσή τους (δεύτερη καταμέτρηση, που καταγράφεται από τον Νοσηλευτή κυκλοφορίας).
- Παίρνει και ελέγχει κάθε ιστό ή άλλο υλικό που έρχεται στο τραπέζι της από τον άρρωστο και φροντίζει τη σωστή παράδοση των παρασκευασμάτων/δειγμάτων στον Νοσηλευτή κυκλοφορίας.
- Διατηρεί την ασηψία: στέκεται ψηλότερα (σε σκαμνάκι) για να παρακολουθεί την επέμβαση, τοποθετεί την αποστειρωμένη λαβή των προβολέων, δεν σκύβει ποτέ πάνω από τα αποστειρωμένα τραπέζια, προσέχει την αρτιότητα του άσηπτου πεδίου και αναφέρει κάθε υποψία διακοπής της αποστείρωσης, περνά πλάτη με πλάτη από τα άλλα αποστειρωμένα μέλη και επιστρέφει τα εργαλεία στη θέση τους αμέσως μετά τη χρήση· κατά τη διάρκεια της επέμβασης τίποτα δεν απομακρύνεται από την αίθουσα χωρίς την άδειά της.
Σύνοψη: (ενδεικτική) Βοηθά στο ντύσιμο των ιατρών και στην αντισηψία-κάλυψη του αρρώστου· τοποθετεί τα τραπέζια με τα εργαλεία· συνδέει και φροντίζει καλώδια διαθερμίας και ρύγχη αναρρόφησης· ικανοποιεί συνεχώς τις εγχειρητικές ανάγκες (εργαλεία, γάζες, ράμματα, σύριγγες, σωλήνες παροχέτευσης)· παρακολουθεί τις γάζες (δεύτερη καταμέτρηση)· παραλαμβάνει-ελέγχει τους ιστούς και παραδίδει τα παρασκευάσματα στον Νοσηλευτή κυκλοφορίας· τηρεί την ασηψία.
Ερώτηση 4 — Σωστές-λανθασμένες ενέργειες Ν.Κ.
Ερώτηση: Σημειώστε (Σ) για κάθε σωστή και (Λ) για κάθε λανθασμένη ενέργεια. Στη διεγχειρητική φάση ο νοσηλευτής κυκλοφορίας: Μεταφέρει τον άρρωστο στο χώρο της ανάνηψης. Εφοδιάζει τη χειρουργική ομάδα. Τοποθετεί τον άρρωστο στο χειρουργικό τραπέζι. Στο τέλος της επεμβάσεως ο νοσηλευτής κυκλοφορίας: Συνδέει την αναρρόφηση και τη διαθερμία. Φροντίζει και συνοδεύει τον άρρωστο στη μονάδα ανάνηψης. Χορηγεί γάζες, ράμματα, εργαλεία. Καταμετρά και καταγράφει τις γάζες, τα εργαλεία και ό,τι χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Απάντηση:
- Στη διεγχειρητική φάση ο νοσηλευτής κυκλοφορίας (σελ. 169):
- «Μεταφέρει τον άρρωστο στο χώρο της ανάνηψης» → Λ — η μεταφορά-συνοδεία στην ανάνηψη γίνεται στο τέλος της επέμβασης (μετεγχειρητικά), όχι κατά τη διεγχειρητική φάση.
- «Εφοδιάζει τη χειρουργική ομάδα» → Σ — δίνει διαλύσεις, φάρμακα, εργαλεία, γάζες, ράμματα στον εργαλειοδότη και επιβλέπει τη συνεχή επάρκειά τους.
- «Τοποθετεί τον άρρωστο στο χειρουργικό τραπέζι» → Σ — βοηθά και επιστατεί στην τοποθέτηση στη σωστή λειτουργική θέση και την παρακολουθεί συνεχώς.
- Στο τέλος της επεμβάσεως ο νοσηλευτής κυκλοφορίας (σελ. 169-170):
- «Συνδέει την αναρρόφηση και τη διαθερμία» → Λ — η σύνδεση γίνεται στην αρχή/κατά την εγχείρηση· στο τέλος αποσυνδέει τα μηχανήματα.
- «Φροντίζει και συνοδεύει τον άρρωστο στη μονάδα ανάνηψης» → Σ — διευθετεί τη μεταφορά και συνοδεύει τον άρρωστο στο τμήμα Ανάνηψης.
- «Χορηγεί γάζες, ράμματα, εργαλεία» → Λ — αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης· στο τέλος ετοιμάζει το υλικό επίδεσης.
- «Καταμετρά και καταγράφει τις γάζες, τα εργαλεία και ό,τι χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επέμβασης» → Σ — καταμετρά με τον εργαλειοδότη (2η-3η καταμέτρηση) και συμπληρώνει-υπογράφει το έντυπο.
Σύνοψη: (ενδεικτική) Διεγχειρητικά: μεταφέρει στην ανάνηψη Λ, εφοδιάζει την ομάδα Σ, τοποθετεί στο τραπέζι Σ. Στο τέλος: συνδέει αναρρόφηση-διαθερμία Λ, συνοδεύει στην ανάνηψη Σ, χορηγεί γάζες-ράμματα-εργαλεία Λ, καταμετρά-καταγράφει Σ.