Λύσεις — ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10ο: Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ (σελ. 116) – ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Β ΕΠΑΛ

Λύσεις — ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10ο: Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Αναλυτικές απαντήσεις στις 7 ερωτήσεις της σελ. 116, με τα ακριβή χωρία του κεφαλαίου και της ΣΥΝΟΨΗΣ.


Ερώτηση 1 — Τα χαρακτηριστικά της πρώτης περιόδου της Ιστορίας της τυπογραφίας

Ερώτηση: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της πρώτης περιόδου της Ιστορίας της τυπογραφίας, δηλαδή της περιόδου ως το τέλος του 15ου αιώνα;

Απάντηση:

  • ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ — ΔΟΜΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΑ

    💡 ⭐⭐⭐ Η ερώτηση λέει «χαρακτηριστικά», στον πληθυντικό. Μια απάντηση με ένα μόνο σημείο («διαδόθηκε γρήγορα») παίρνει τη μισή βαθμολογία.


    ⭐⭐⭐ 1. Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ

    ⭐⭐⭐ «Η πρώτη περίοδος … δηλαδή η περίοδος ως το τέλος του 15ου αιώνα, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, αυτές που αποτελούσαν τα κέντρα … ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ.»

    ⭐⭐⭐ 2. ΤΑ INCUNABULA — ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ

    ⭐⭐⭐ «Τα βιβλία που τυπώθηκαν ως το 1500 ονομάστηκαν «INCUNABULA», που λατινικά σημαίνει «ΣΠΑΡΓΑΝΑ» (της κούνιας) ή «ΠΡΩΙΜΑ» … Τα έργα αυτά ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΤΕΧΝΑ Ή ΠΡΟΧΕΙΡΑ, ΑΛΛΑ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΤΑΝ ΑΛΗΘΙΝΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ.»

    💡 ⭐⭐ Το περιεχόμενό τους: «πολλά τυπωμένα βιβλία ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΞΥΛΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ».

    ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ 3. Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΩΣ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ — ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ

    ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ «Πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα πως ΑΥΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΞΙΑ, πρώτα του μεγάλου έργου του Γουτεμβέργιου, της «Βίβλου των 42 στίχων», και στη συνέχεια των πρώτων τυπωμένων βιβλίων, ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΔΕΚΤΑ ΤΑ «ΕΝΤΥΠΑ» ΒΙΒΛΙΑ και έτσι μπόρεσαν ΝΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΒΙΒΛΙΑ. Έτσι, καθιερώθηκε η τυπογραφία ως «ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ».»

    💡 ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ⭐⭐ Η τυπογραφία ΔΕΝ επικράτησε επειδή ήταν φθηνή. Επικράτησε επειδή ήταν ΩΡΑΙΑ — γι' αυτό και οι αγοραστές των πολυτελών χειρογράφων τη δέχτηκαν.

    ⭐⭐⭐ 4. Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ

    ⭐⭐ «Με τη μετακίνηση των ΜΑΘΗΤΩΝ του Γουτεμβέργιου στις διάφορες πόλεις και την ίδρυση νέων κέντρων μαθητείας, πολλαπλασιάστηκαν οι τεχνίτες τυπογράφοι οι οποίοι εύρισκαν εύκολα χρηματοδότες και συνεταίρους για την ίδρυση νέων τυπογραφείων.»

    ⚠️ ⭐⭐⭐ ΚΑΙ Η ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΠΟΥ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΒΑΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ — ΓΡΑΨΕ ΤΗΝ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ: ⭐⭐ «όλα αυτά τα νέα τυπογραφεία ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ και ΛΙΓΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΥΠΩΝΑΝ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΕΝΤΥΠΑ.»Πολλά τυπογραφεία, λίγη ποιότητα.

    ⭐⭐ Τα πρώτα σημαντικά κέντρα: «η Κολονία στη Γερμανία, η Βασιλεία στην Ελβετία, το Παρίσι και η Λυών στη Γαλλία».


    ⭐⭐⭐ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΣΕ ΝΟΥΜΕΡΑ

    ⭐⭐ ΩΣ ΤΟ 1500 ⭐⭐⭐
    Πόλεις με τυπογραφείο ⚠️ «περισσότερες από 250» (κείμενο) / «350» (ΣΥΝΟΨΗ 9)
    Τίτλοι 40.000
    Αντίτυπα πάνω από 10.000.000

    ⭐⭐⭐ «Αυτή η εκπληκτική … διάδοση … ήταν Η ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ, ήταν Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ, και ήταν αυτή που ΣΤΗΡΙΞΕ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ για τις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές αλλαγές που θα συνόδευαν … ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.»

Σύνοψη: Τέσσερα χαρακτηριστικά: (1) Η εντυπωσιακή εξάπλωση: η περίοδος «χαρακτηρίζεται από την εντυπωσιακή εξάπλωση της τέχνης της τυπογραφίας στις ευρωπαϊκές χώρες και την ίδρυση των πρώτων τυπογραφείων στις μεγάλες πόλεις, αυτές που αποτελούσαν τα κέντρα … της Αναγέννησης». (2) Τα incunabula: «τα βιβλία που τυπώθηκαν ως το 1500 ονομάστηκαν «incunabula», που λατινικά σημαίνει «σπάργανα» (της κούνιας) ή «πρώιμα»» — και «όχι μόνο δεν ήταν άτεχνα ή πρόχειρα, αλλά, αντίθετα, τα περισσότερα ήταν αληθινά καλλιτεχνικά δημιουργήματα»· περιείχαν «κυρίως κείμενα αλλά και ξυλογραφικές εκτυπώσεις». (3) Η καλλιτεχνική αξία ως αιτία της αποδοχής — το κρισιμότερο: «αυτή ακριβώς η καλλιτεχνική αξία, πρώτα … της «Βίβλου των 42 στίχων», και στη συνέχεια των πρώτων τυπωμένων βιβλίων, ήταν που έκανε δεκτά τα «έντυπα» βιβλία και έτσι μπόρεσαν «να συναγωνιστούν τα ακριβά χειρόγραφα»· «έτσι καθιερώθηκε η τυπογραφία ως «Τέχνη των έντυπων βιβλίων»». (4) Ο μηχανισμός της διάδοσης: «με τη μετακίνηση των μαθητών του Γουτεμβέργιου … και την ίδρυση νέων κέντρων μαθητείας, πολλαπλασιάστηκαν οι τεχνίτες τυπογράφοι, οι οποίοι εύρισκαν εύκολα χρηματοδότες και συνεταίρους» — ⚠️ με την επιφύλαξη ότι «όλα αυτά τα νέα τυπογραφεία δεν μπορούσαν να έχουν πλήρη εξοπλισμό και λίγα από αυτά τύπωναν αξιόλογα έντυπα». Πρώτα σημαντικά κέντρα: Κολονία, Βασιλεία, Παρίσι, Λυών. Το αποτέλεσμα ως το 1500: «περισσότερες από 250» πόλεις (η ΣΥΝΟΨΗ 9 γράφει 350), 40.000 τίτλοι, πάνω από 10.000.000 αντίτυπα.

Κριτήρια αξιολόγησης:

  • ⭐⭐⭐ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟ. Τέσσερα: εξάπλωση · incunabula · καλλιτεχνική αξία · μηχανισμός διάδοσης.
  • ⭐⭐⭐ ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ: η τυπογραφία επικράτησε λόγω ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, όχι τιμής — «η καλλιτεχνική αξία … έκανε δεκτά τα έντυπα βιβλία».
  • ⭐⭐ ΕΞΗΓΗΣΕ ΤΗ ΛΕΞΗ INCUNABULA: «σπάργανα» ή «πρώιμα», για τα βιβλία ως το 1500 — και τόνισε ότι δεν ήταν πρόχειρα.
  • ⚠️ ⭐⭐ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ: «λίγα από αυτά τύπωναν αξιόλογα έντυπα». Πολλά τυπογραφεία, λίγη ποιότητα.
  • ΚΛΕΙΣΕ ΜΕ ΝΟΥΜΕΡΑ: 40.000 τίτλοι, 10.000.000 αντίτυπα — «η αναμφισβήτητη απόδειξη της αξίας της».

Ερώτηση 2 — Τα σπουδαιότερα τυπογραφικά κέντρα και οι λόγοι εγκατάστασης

Ερώτηση: Ποια ήταν τα σπουδαιότερα τυπογραφικά κέντρα της εποχής και ποιοι ήταν οι λόγοι που συντελούσαν στην εγκατάσταση των τυπογραφείων σε μια πόλη;

Απάντηση:

  • ⚠️ ⭐⭐⭐ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ — ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ


    ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ΜΕΡΟΣ Α΄ — ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ

    💡 ⭐⭐⭐ ΜΗΝ ΤΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΩΣ ΑΠΛΗ ΛΙΣΤΑ. Το βιβλίο περιγράφει ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ: πρώτα πανεπιστήμια, μετά εμπορικά κέντρα. Αν το δείξεις, κερδίζεις.

    ⭐⭐ Τα πρώτα σημαντικά κέντρα

    «Πολύ σύντομα διακρίθηκαν ως σημαντικά τυπογραφικά κέντρα η ΚΟΛΟΝΙΑ στη Γερμανία, η ΒΑΣΙΛΕΙΑ στην Ελβετία, το ΠΑΡΙΣΙ και η ΛΥΩΝ στη Γαλλία.»

    ⭐⭐⭐ ΦΑΣΗ 1 — ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

    ⭐⭐⭐ «Σημαντικές ευρωπαϊκές πόλεις στο τέλος του 15ου αιώνα στις οποίες οι τυπογράφοι μπορούσαν να εργαστούν αποδοτικά ήταν αυτές ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, όπως Η ΣΟΡΒΟΝΝΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, Η ΧΑΪΔΕΛΒΕΡΓΗ στη Γερμανία, Η ΛΥΩΝ στη Γαλλία.»

    ⭐⭐ Τι τύπωναν: «ανάλογα προς τις σπουδαστικές ανάγκες, δηλαδή θεολογικά, νομικά, ιστορικά».

    ⭐⭐⭐ ΦΑΣΗ 2 — ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

    ⭐⭐⭐ Γιατί άλλαξαν: «σύντομα οι πανεπιστημιακές εκδόσεις ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΑΝ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ των τυπογράφων κι αυτοί στράφηκαν στα ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ της εποχής»: ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ, ΒΕΝΕΤΙΑ, ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ, ΡΟΥΕΝ, ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.

    ⭐⭐ Τι τύπωναν τώρα: «ποικίλα βιβλία, θεολογικά, νομικά, αλλά και ημερολόγια, διηγήσεις, μυθιστορήματα, θρησκευτικά έντυπα».

    ⭐⭐ Και το βιβλίο γίνεται εμπόρευμα: χρειάζονταν «πολλά κεφάλαια, τα οποία διέθεταν διάφοροι ΕΜΠΟΡΟΙ που πωλούσαν τα έντυπα αυτά ως πρώιμα εμπορεύματα, ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ». Στις εμπορικές εκθέσεις της ΓΕΝΕΥΗΣ, της ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗΣ ή της ΛΥΩΝ «προσφέρονταν τα βιβλία αυτά σε αγοραστές από όλη την Ευρώπη».

    💡 ⭐⭐⭐ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ. ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΟΤΕ.


    ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ΜΕΡΟΣ Β΄ — ΟΙ 4 ΛΟΓΟΙ, ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

    # ⭐⭐⭐ ΛΟΓΟΣ ⭐⭐ Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
    α) ⭐⭐⭐ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ «ΒΑΣΙΚΟΣ λόγος ήταν η οικονομική κατάσταση των κατοίκων της»
    β) ⭐⭐⭐ Η ΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ «η ύπαρξη πολιτών, ή ομάδων πολιτών, που ζητούσαν να προμηθευτούν έντυπα, … και που μπορούσαν με αυτόν τον τρόπο να συντηρήσουν ένα τυπογραφείο»
    γ) ⭐⭐⭐ Ο ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ «η ύπαρξη … πλούσιων αρχόντων ή αυτών που ήταν πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν εκδοτικές επιχειρήσεις»
    δ) ⭐⭐⭐ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ / ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ «Σε πολλές περιπτώσεις ήταν τα μοναστήρια [ή] άλλες θρησκευτικές ή πολιτικές κοινότητες που χρηματοδοτούσαν την εγκατάσταση τυπογραφείων»

    💡 ⭐⭐⭐ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ δ) — ΑΝΑΦΕΡΕ ΤΟ: ⭐⭐ «Χαρακτηριστικό είναι πως το [μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής] από τα τυπογραφεία που λειτούργησαν ΣΕ 123 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΙΧΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ Ή ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.»


    ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΕΒΡΙΣΚΕ ΠΟΛΗ: ΤΑ «ΚΙΝΗΤΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ»

    ⭐⭐⭐ «Πολλοί τυπογράφοι προτιμούσαν, ΑΝΤΙ ΝΑ ΙΔΡΥΟΥΝ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ σε μια πόλη, ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ «ΚΙΝΗΤΑ» ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ και να μεταφέρουν προσωρινά τα εργαστήριά τους σε διάφορες πόλεις. Δούλευαν ΩΣ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΙΑΣ Ή ΔΥΟ, ΣΥΝΗΘΩΣ, ΕΚΔΟΣΕΩΝ και μετά μετέφεραν το τυπογραφείο τους σε άλλη πόλη, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ … ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗ.»

    💡 ⭐⭐⭐ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΛΟΓΩΝ.Αν έλειπε έστω και ένας από αυτούς, ο τυπογράφος δεν έμενε: μάζευε το πιεστήριό του και έφευγε. Αν το γράψεις έτσι, δένεις τα δύο μέρη της ερώτησης.

Σύνοψη: ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ, σε δύο φάσεις. Πρώτα «διακρίθηκαν ως σημαντικά τυπογραφικά κέντρα η Κολονία στη Γερμανία, η Βασιλεία στην Ελβετία, το Παρίσι και η Λυών στη Γαλλία». Στη συνέχεια οι τυπογράφοι εργάζονταν «αποδοτικά» κυρίως στα πανεπιστημιακά κέντρα — «η Σορβόννη στο Παρίσι, η Χαϊδελβέργη στη Γερμανία, η Λυών» — τυπώνοντας «ανάλογα προς τις σπουδαστικές ανάγκες: θεολογικά, νομικά, ιστορικά». Όμως «σύντομα οι πανεπιστημιακές εκδόσεις δεν κάλυπταν το δυναμικό των τυπογράφων κι αυτοί στράφηκαν στα εμπορικά κέντρα»: Στρασβούργο, Βενετία, Φλωρεντία, Ρουέν, Φραγκφούρτη, όπου τύπωναν και «ημερολόγια, διηγήσεις, μυθιστορήματα». Εκεί το βιβλίο έγινε εμπόρευμα: χρειάζονταν «πολλά κεφάλαια» από εμπόρους που πουλούσαν τα έντυπα «ως πρώιμα εμπορεύματα, κερδίζοντας πολλά χρήματα», και τα προσέφεραν στις εμπορικές εκθέσεις της Γενεύης, της Φραγκφούρτης και της Λυών «σε αγοραστές από όλη την Ευρώπη». ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, τέσσερις: α) «βασικός λόγος ήταν η οικονομική κατάσταση των κατοίκων»· β) η ύπαρξη «πολιτών, ή ομάδων πολιτών, που ζητούσαν να προμηθευτούν έντυπα … και που μπορούσαν … να συντηρήσουν ένα τυπογραφείο»· γ) η ύπαρξη «πλούσιων αρχόντων ή αυτών που ήταν πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν εκδοτικές επιχειρήσεις»· δ) το ενδιαφέρον των «μοναστηριών [και] άλλων θρησκευτικών ή πολιτικών κοινοτήτων» — και «χαρακτηριστικό είναι» ότι στα τυπογραφεία 123 πόλεων της Δυτικής Ευρώπης το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής «είχε λειτουργικό ή θρησκευτικό περιεχόμενο». Όπου έλειπαν αυτοί οι λόγοι, οι τυπογράφοι συγκροτούσαν «κινητά τυπογραφεία», δουλεύοντας «ως την ολοκλήρωση μιας ή δύο εκδόσεων» και μετακινούμενοι «ανάλογα με τη ζήτηση … και την ύπαρξη χρηματοδότη».

Κριτήρια αξιολόγησης:

  • ⚠️ ⭐⭐⭐ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: πρώτα τα κέντρα, μετά οι λόγοι. Απάντησε και στα δύο.
  • ⭐⭐⭐ ΔΕΙΞΕ ΤΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ: από τα πανεπιστημιακά κέντρα (Σορβόννη, Χαϊδελβέργη, Λυών) στα εμπορικά (Στρασβούργο, Βενετία, Φλωρεντία, Ρουέν, Φραγκφούρτη).
  • ⭐⭐⭐ ΟΙ 4 ΛΟΓΟΙ ΜΕ α), β), γ), δ): οικονομία της πόλης · ζήτηση · χρηματοδότης · μοναστήρια/κοινότητες.
  • ⭐⭐ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕ ΤΟ δ): στα τυπογραφεία 123 πόλεων η παραγωγή είχε «λειτουργικό ή θρησκευτικό περιεχόμενο».
  • ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝΕΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΡΗ: τα «κινητά τυπογραφεία» — όταν έλειπε έστω κι ένας λόγος, ο τυπογράφος έφευγε σε άλλη πόλη.

Ερώτηση 3 — Η τυπογραφική δραστηριότητα στη Γερμανία ως το τέλος του 15ου αιώνα

Ερώτηση: Ποια ήταν η δραστηριότητα των τυπογραφείων στη Γερμανία ως το τέλος του 15ου αιώνα;

Απάντηση:

  • ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΟΥ

    ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ «Μετά τις θαυμαστές εκδοτικές επιτυχίες των τυπογραφείων του Γουτεμβέργιου στη Μαγεντία, τα περισσότερα εργαστήριά της ΑΠΟ ΤΟ 1462 ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ, ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ και οι τυπογράφοι της ΣΚΟΡΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ και ιδιαίτερα ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΟΠΟΥ ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.»

    💡 ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΞΑΝΑ. Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΑΓΕΝΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ. ⭐⭐ Όσο η τέχνη έμενε κλεισμένη σε μία πόλη, έμενε τοπική. Η λεηλασία σκόρπισε τους τεχνίτες — και μαζί τους την τεχνογνωσία σε ολόκληρη την Ευρώπη.Ένα καταστροφικό γεγονός με τεράστιο θετικό αποτέλεσμα: αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον σημείο του κεφαλαίου και το καλύτερο άνοιγμα για την απάντησή σου.


    ⭐⭐⭐ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

    ⭐⭐ ΠΟΤΕ ⭐⭐⭐ ΤΙ
    ως το 1462 «θαυμαστές εκδοτικές επιτυχίες» των τυπογραφείων του Γουτεμβέργιου στη Μαγεντία
    ⭐⭐⭐ 1462 ⭐⭐⭐ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΝΤΙΑΣ — τα εργαστήρια σταματούν, οι τυπογράφοι σκορπίζονται
    1462 (την ίδια χρονιά) «από συνεργάτες του Γουτεμβέργιου, ιδρύονται τυπογραφεία στη ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ και στη ΡΗΝΑΝΙΑ»
    ⭐⭐⭐ ως το 1500 ⭐⭐⭐ τυπογραφεία σε 40 ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, «και ακόμη στη γερμανόφωνη Ελβετία και στην ΑΛΣΑΤΙΑ»

    💡 ⭐⭐ Πρόσεξε: η διάδοση δεν ήταν τυχαία — έγινε από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ και ΜΑΘΗΤΕΣ του Γουτεμβέργιου. Η τυπογραφία ταξίδεψε με ανθρώπους, όχι με βιβλία οδηγιών.


    ⭐⭐ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΜΕ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΛΛΟΥ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

    ⭐⭐ Ανάμεσα στα πρώτα σημαντικά κέντρα, «πολύ σύντομα διακρίθηκαν … η ΚΟΛΟΝΙΑ στη Γερμανία» (και η Βασιλεία στην Ελβετία). Στα πανεπιστημιακά κέντρα ανήκε η ΧΑΪΔΕΛΒΕΡΓΗ, και στα εμπορικά το ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ και η ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ — η οποία φιλοξενούσε και μία από τις μεγάλες εμπορικές εκθέσεις βιβλίου.

    Και μια διαπίστωση με διάρκεια: οι γερμανικές πόλεις με τυπογραφεία «εμφάνισαν ιδιαίτερη εξέλιξη, και η ανάπτυξή τους δε σταμάτησε ως και σήμερα» — Φραγκφούρτη, Χαϊδελβέργη, Μαγεντία.


    ⚠️ ⭐⭐ ΜΙΑ ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ

    ⚠️ ⭐⭐ Η ΣΥΝΟΨΗ 5 γράφει «Ενώ, λοιπόν, ΩΣ ΤΟ 1500 τα τυπογραφεία του Γουτεμβέργιου [στη Μαγεντία] είχαν πολλές εκδοτικές επιτυχίες, μετά τη λεηλασία της … σταματούν», ενώ το κυρίως κείμενο τοποθετεί σαφώς τη διακοπή «ΑΠΟ ΤΟ 1462 ΚΑΙ ΜΕΤΑ».Σωστή είναι η χρονολογία του κυρίως κειμένου: 1462.

Σύνοψη: Το κρίσιμο γεγονός είναι η λεηλασία της Μαγεντίας. «Μετά τις θαυμαστές εκδοτικές επιτυχίες των τυπογραφείων του Γουτεμβέργιου στη Μαγεντία, τα περισσότερα εργαστήριά της από το 1462 και μετά, δηλαδή μετά τη λεηλασία της, σταματούν τη λειτουργία τους και οι τυπογράφοι της σκορπίζονται στην υπόλοιπη Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ιταλία, όπου ιδρύονται τα καλύτερα τυπογραφεία της Ευρώπης». Παραδόξως, δηλαδή, η καταστροφή της Μαγεντίας ήταν αυτή που διέδωσε την τυπογραφία, αφού μετέφερε τους τεχνίτες σε όλη την ήπειρο. Την ίδια χρονιά (1462) «από συνεργάτες του Γουτεμβέργιου ιδρύονται τυπογραφεία στη Φραγκφούρτη και στη Ρηνανία». Το αποτέλεσμα: «Μέχρι το 1500 … υπάρχουν τυπογραφεία σε 40 γερμανικές πόλεις, και ακόμη στη γερμανόφωνη Ελβετία και στην Αλσατία». Ανάμεσα στα σημαντικότερα γερμανικά κέντρα το βιβλίο αναφέρει την Κολονία («πολύ σύντομα διακρίθηκε»), τη Χαϊδελβέργη ως πανεπιστημιακό κέντρο, και το Στρασβούργο με τη Φραγκφούρτη ως εμπορικά — στη Φραγκφούρτη γίνονταν και μεγάλες εμπορικές εκθέσεις βιβλίου. ⚠️ (Σημείωση: η ΣΥΝΟΨΗ 5 γράφει «ως το 1500» για τις επιτυχίες της Μαγεντίας, ενώ το κυρίως κείμενο δίνει σαφώς το 1462 ως έτος της διακοπής.)

Κριτήρια αξιολόγησης:

  • ⭐⭐⭐ ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ: η λεηλασία της Μαγεντίας (1462) είναι που διέδωσε την τυπογραφία, σκορπίζοντας τους τεχνίτες.
  • ⭐⭐⭐ ΤΑ ΤΡΙΑ ΝΟΥΜΕΡΑ: 1462 (λεηλασία, Φραγκφούρτη, Ρηνανία) · 40 γερμανικές πόλεις ως το 1500 · και γερμανόφωνη Ελβετία + Αλσατία.
  • ⭐⭐ ΤΟΝΙΣΕ ΟΤΙ ΕΦΥΓΑΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, «όπου ιδρύονται τα καλύτερα τυπογραφεία της Ευρώπης» — έτσι δένεις με την επόμενη ερώτηση.
  • ⭐⭐ ΟΝΟΜΑΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ: Κολονία, Χαϊδελβέργη (πανεπιστημιακό), Στρασβούργο και Φραγκφούρτη (εμπορικά).
  • ⚠️ ⭐ ΑΝ ΤΟ ΘΥΜΑΣΑΙ: η ΣΥΝΟΨΗ 5 γράφει «ως το 1500» — το κυρίως κείμενο λέει 1462. Σωστό είναι το δεύτερο.

Ερώτηση 4 — Η τυπογραφική δραστηριότητα στην Ιταλία ως το 1500

Ερώτηση: Την ίδια περίοδο, ποια ήταν η τυπογραφική δραστηριότητα στην Ιταλία;

Απάντηση:

  • ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ Η ΠΡΟΤΑΣΗ-ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΟΥ

    ⭐⭐⭐ «Η Ιταλία δέχτηκε, ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, Γερμανούς τυπογράφους (1465) και ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΑ ΠΡΩΤΕΙΑ στην τέχνη αυτή ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.»

    💡 ⭐⭐ Δύο πράγματα μαζί: ΠΡΩΤΗ που δέχτηκε ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ που παρέμεινε. Δεν ήταν απλώς νωρίς — ήταν και καλύτερη.


    ⭐⭐⭐ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΑΘΜΟΙ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ

    ⭐⭐ ΕΤΟΣ ⭐⭐⭐ ΣΤΑΘΜΟΣ
    ⭐⭐⭐ 1465 ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ τυπώνεται στο ΣΟΥΜΠΙΑΚΟ, κοντά στη Ρώμη, «από μαθητές του Γουτεμβέργιου», στο τυπογραφείο «που στήθηκε στο μοναστήρι των ΒΕΝΕΔΙΚΤΙΝΩΝ», με λατινικά στοιχεία «επηρεασμένα από τα γοτθικά χειρόγραφα»
    ⭐⭐⭐ 1469 ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ — που «τελικά» γίνεται κέντρο της ιταλικής τυπογραφίας
    ⭐⭐⭐ 1470 (λεζάντα) ο Γάλλος χαράκτης NICOLAS JENSON (Νικολά Ζανσόν) «χαράσσει ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, από τα μέχρι τότε ΓΟΤΘΙΚΑ»
    ⭐⭐⭐ 1490 ⭐⭐⭐ Ο ΑΛΔΟΣ ΜΑΝΟΥΤΙΟΣ ιδρύει το τυπογραφείο του στη Βενετία — «ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ της ιταλικής τυπογραφίας»

    💡 ⭐⭐⭐ ΤΟ 1470 ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΓΟΤΘΙΚΩΝ.Ο Γουτεμβέργιος τύπωνε ακόμη με γράμματα που μιμούνταν τα γερμανικά χειρόγραφα. Ο Jenson φτιάχνει τα ΛΑΤΙΝΙΚΑ — και από εκεί κατάγονται τα γράμματα που διαβάζεις σήμερα.


    ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ — ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ

    ⭐⭐ ΜΕΓΕΘΟΣ ⭐⭐⭐ ΑΡΙΘΜΟΣ
    Τυπογραφεία σε όλη την Ιταλία ως το 1500 80
    Ιταλοί τυπογράφοι 1.500 — από τους οποίους ⭐⭐⭐ 150 ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ
    Εκδόσεις 5.000 ιταλικές — από τις οποίες ⭐⭐⭐ 2.500 ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

    💡 ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΨΕ ΤΗΝ: ΤΟ 10% ΤΩΝ ΤΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΠΑΡΗΓΑΓΕ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ. ⭐⭐ Είναι η καθαρότερη απόδειξη ότι η Βενετία δεν ήταν απλώς ένα κέντρο — ήταν ΤΟ κέντρο.


    ⭐⭐⭐ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ: ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΛΟΓΙΟΙ ΜΑΖΙ

    ⭐⭐⭐ «Στην Ιταλία, μέσα στο κλίμα του ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ, ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΛΟΓΙΟΙ ασχολήθηκαν με ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ των βιβλίων, ΤΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ και ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ τους, σε ΕΥΧΡΗΣΤΟ ΣΧΗΜΑ, με ΠΡΟΣΙΤΗ ΤΙΜΗ και με ΠΟΙΚΙΛΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.»

    ⭐⭐ Τι εξέδιδαν: «κλασικά κείμενα, σύγχρονη λογοτεχνία, νομικές και ιατρικές μελέτες, εικονογραφημένα χρονικά και λειτουργικά βιβλία».

    💡 ⭐⭐⭐ ΤΡΕΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙ — ΕΥΧΡΗΣΤΟ ΣΧΗΜΑ, ΠΡΟΣΙΤΗ ΤΙΜΗ, ΠΟΙΚΙΛΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ. Είναι ακριβώς η συνταγή του σύγχρονου βιβλίου, και τη διατύπωσε η Ιταλία του 15ου αιώνα.

    ⭐⭐ Η μορφή: «Τα βιβλία αυτής της περιόδου μιμήθηκαν στην εξωτερική τους εμφάνιση τους ΚΩΔΙΚΕΣ, που είχαν άλλωστε κοινά γνωρίσματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες


    ⭐⭐ ΓΙΑΤΙ Η ΒΕΝΕΤΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΡΩΜΗ;

    ⭐⭐ Η ΣΥΝΟΨΗ 6 δίνει την απάντηση: η Βενετία «ήταν τότε το σπουδαιότερο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ κέντρο της Ιταλίας».

    💡 ⭐⭐⭐ ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΟΥΣ 4 ΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ 2 — Η ΒΕΝΕΤΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΟΛΟΥΣ:οικονομία, ζήτηση, πλούσιους χρηματοδότες, και επιπλέον ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΙΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. Αν το γράψεις, δένεις όλο το κεφάλαιο.

Σύνοψη: «Η Ιταλία δέχτηκε, πρώτη στην Ευρώπη, Γερμανούς τυπογράφους (1465) και κράτησε τα πρωτεία στην τέχνη αυτή ως το τέλος του αιώναΟι σταθμοί: (1) 1465 — το πρώτο βιβλίο τυπώνεται «στο Σουμπιάκο, κοντά στη Ρώμη, από μαθητές του Γουτεμβέργιου», στο τυπογραφείο «που στήθηκε στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων», με λατινικά στοιχεία «επηρεασμένα από τα γοτθικά χειρόγραφα»· (2) 1469 — το πρώτο τυπογραφείο στη Βενετία, που «τελικά» γίνεται κέντρο της ιταλικής τυπογραφίας, καθώς ήταν «το σπουδαιότερο οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο της Ιταλίας»· (3) ο Γάλλος χαράκτης Nicolas Jenson «χαράσσει την πρώτη τελειοποιημένη σειρά των λατινικών στοιχείων, από τα μέχρι τότε γοτθικά»· (4) 1490 — «κορυφαία στιγμή … η ίδρυση του τυπογραφείου του Άλδου Μανούτιου στη Βενετία». Τα νούμερα: ως το τέλος του 15ου αιώνα «σε ολόκληρη την Ιταλία ιδρύθηκαν 80 τυπογραφεία, ενώ από τους 1.500 Ιταλούς τυπογράφους οι 150 δούλευαν στη Βενετία, όπου τυπώθηκαν 2.500 εκδόσεις από τις 5.000 ιταλικές αυτής της περιόδου» — δηλαδή το 10% των τυπογράφων παρήγαγε το 50% των εκδόσεων. Το πνεύμα: «μέσα στο κλίμα του ανθρωπιστικού πολιτισμού και της Αναγέννησης, τυπογράφοι και λόγιοι ασχολήθηκαν με την εκλογή των κειμένων, τη διόρθωση και την έκδοσή τους, σε εύχρηστο σχήμα, με προσιτή τιμή και με ποικίλο περιεχόμενο»: «κλασικά κείμενα, σύγχρονη λογοτεχνία, νομικές και ιατρικές μελέτες, εικονογραφημένα χρονικά και λειτουργικά βιβλία». Στην εξωτερική τους μορφή τα βιβλία «μιμήθηκαν … τους κώδικες».

Κριτήρια αξιολόγησης:

  • ⭐⭐⭐ ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ-ΤΙΤΛΟ: η Ιταλία δέχτηκε πρώτη Γερμανούς τυπογράφους (1465) και κράτησε τα πρωτεία ως το τέλος του αιώνα.
  • ⭐⭐⭐ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ: 1465 Σουμπιάκο · 1469 Βενετία · Jenson και τα λατινικά στοιχεία · 1490 Μανούτιος.
  • ⭐⭐⭐ ΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΝΟΥΜΕΡΩΝ: 150 από 1.500 τυπογράφοι, 2.500 από 5.000 εκδόσεις — 10% των ανθρώπων, 50% της παραγωγής.
  • ⭐⭐ ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: «τυπογράφοι ΚΑΙ ΛΟΓΙΟΙ» μαζί, για βιβλία «σε εύχρηστο σχήμα, με προσιτή τιμή και με ποικίλο περιεχόμενο».
  • ΓΙΑΤΙ Η ΒΕΝΕΤΙΑ: ήταν «το σπουδαιότερο οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο» — και είχε Έλληνες λόγιους πρόσφυγες από το Βυζάντιο.

Ερώτηση 5 — Το έργο του Άλδου Μανούτιου και η σημασία του

Ερώτηση: Ποιο είναι το έργο του Άλδου Μανούτιου και ποια είναι η σημασία του για την Ιστορία της τυπογραφίας;

Απάντηση:

  • ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ΤΡΙΑ ΜΕΡΗ: ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ — ΤΙ ΤΥΠΩΣΕ — ΤΙ ΕΦΕΡΕ ΤΕΧΝΙΚΑ

    ⭐⭐⭐ «Κορυφαία … στιγμή της ιταλικής τυπογραφίας είναι η ίδρυση του τυπογραφείου του Άλδου Μανούτιου, ΤΟ 1490 ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ.»

    ⭐⭐ Ποιος ήταν: ο Άλδος Μανούτιος από τη Βενετία (1450-1515), που «έφτασε τελικά να γίνει ο παραγωγικότερος τυπογράφος και εκδότης ολόκληρου του 16ου αιώνα». «Είχε σπουδάσει ελληνικά και λατινικά» και ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο «ΑΛΔΙΝΑ».


    ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ — ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΛΟΓΟΙ

    # ⭐⭐⭐ ΛΟΓΟΣ
    1 «πλούσιες βιβλιοθήκες»
    2 «πολλούς και πλούσιους προστάτες»
    3 «μεγάλες δυνατότητες διάθεσης βιβλίων»
    4 ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ «και, ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΙΟΥΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, για την επιμέλεια των ελληνικών κλασικών εκδόσεών του»

    💡 ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ: Η ΑΛΩΣΗ ΤΟΥ 1453 ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. ⭐⭐ Χωρίς αυτούς ο Μανούτιος δεν θα μπορούσε να ελέγξει και να εκδώσει τα αρχαία ελληνικά κείμενα. Η έντυπη ελληνική γραμματεία γεννιέται από την προσφυγιά — και το ίδιο το βιβλίο το ονομάζει «ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ».

    ⭐⭐⭐ Και τα ελληνικά στοιχεία: «Ο Μανούτιος δημιούργησε την πρώτη σειρά των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ τυπογραφικών στοιχείων του από χειρόγραφο του Κρητικού ΜΑΡΚΟΥ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥ

    ⭐⭐ Οι πρώτες ύλες: χαρτί «από τα εργοστάσια του ΦΑΜΠΡΙΑΝΟ στην Αγκώνα, περίφημα από το 13ο αιώνα ως και σήμερα για την εξαιρετική ποιότητα» — και μελάνι που παρασκεύαζε ο ίδιος.


    ⭐⭐⭐ ΤΙ ΤΥΠΩΣΕ

    ⭐⭐ «Η τυπογραφία «Αλδίνα» κυκλοφόρησε πολλές ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ των μεγάλων κλασικών συγγραφέων, που βασίζονταν κυρίως στα χειρόγραφα των βιβλιοθηκών της Βενετίας»:

    Ησίοδος (άπαντα) · κωμωδίες Αριστοφάνη · έργα Αριστοτέλη · και ως το 1515: Θουκυδίδης, Ηρόδοτος, Ξενοφών, Σοφοκλής, Ευριπίδης, Δημοσθένης, Πίνδαρος, Πλάτων — «και βέβαια πολλά λατινικά έργα». Επίσης μια ελληνική «Γραμματική» του Κωνσταντίνου Λασκάρεως.

    ⚠️ ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ΠΡΟΣΟΧΗ — ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ: ⭐⭐ γράφει ότι τύπωσε «και μία [Γραμματική] του ΑΝΘΙΜΟΥ ΓΑΖΗ». Ο Άνθιμος Γαζής όμως έζησε το 1758-1828 — ΔΥΟΜΙΣΙ ΑΙΩΝΕΣ ΜΕΤΑ τον θάνατο του Μανούτιου (1515). Είναι χρονολογικά αδύνατο.Στις εξετάσεις ανάφερε με ασφάλεια μόνο τη Γραμματική του Λασκάρεως.


    ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ — ΕΔΩ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ

    ⭐⭐⭐ «Αλλά και η ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ των εκδόσεων του Άλδου Μανούτιου ΥΠΗΡΞΕ ΣΤΑΘΜΟΣ στην τυπογραφική εξέλιξη.»

    ⭐⭐⭐ 1. Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΣΙΑ, ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

    «με την κλασική πια στοιχειοθεσία, τη σελιδοποίηση και την εκτύπωση» — δηλαδή ο Μανούτιος παγιώνει τους κανόνες που θα ισχύουν στους επόμενους αιώνες.

    ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ 2. ΤΑ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ — ΤΑ «ΙΤΑΛΙΚΑ»

    ⭐⭐⭐ «Για τα λατινικά έργα ο Μανούτιος ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ και τον ΗΜΙΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΥΠΟ ΤΩΝ ΠΛΑΓΙΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ «ΙΤΑΛΙΚΑ» (italics - italiques) ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ

    💡 ⭐⭐⭐ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΤΙΟΥ.Και το όνομα «ιταλικά» θυμίζει ακριβώς από πού ήρθαν.

    ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ 3. ΤΟ ΜΙΚΡΟ, ΦΘΗΝΟ, ΦΟΡΗΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

    ⭐⭐⭐ «Οι τόμοι του Μανούτιου ήταν ΜΙΚΡΟΙ, ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 20 ΕΚ. ΥΨΟΣ, ΦΥΛΑΓΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΕΥΚΟΛΑ, ήταν ΣΧΕΤΙΚΑ ΦΤΗΝΟΙ, και ΑΣΥΓΚΡΙΤΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟΙ από τους παλιούς τόμους σε μεγάλα φύλλα ή από τα χειρόγραφα βιβλία.»

    💡 ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΟΛΟΙ: ⭐⭐ πριν από αυτόν το βιβλίο ήταν ΕΠΙΠΛΟ — μεγάλο, βαρύ, ακίνητο σε ένα αναλόγιο. Ο Μανούτιος το έκανε ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ. Το βιβλίο τσέπης, το βιβλίο στην τσάντα σου, ξεκινά από εδώ.


    ⭐⭐⭐ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ — ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

    ⚠️ ⭐⭐⭐ Η ερώτηση ζητά ΚΑΙ «τη σημασία του για την Ιστορία της τυπογραφίας». Τρία επιχειρήματα:

    1) ⭐⭐⭐ ΤΕΧΝΙΚΑ: «η τεχνική ποιότητα … υπήρξε ΣΤΑΘΜΟΣ στην τυπογραφική εξέλιξη» — και το επιστέγασμα ήταν η «Υπνερωτομαχία» (1499), «ίσως το ωραιότερο βιβλίο της Αναγέννησης».

    2) ⭐⭐⭐ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ: «Πέρα από την εκδοτική του δράση, η συμβολή του στη ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ … ΣΚΕΨΗΣ, ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΗΤΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ

    3) ⭐⭐ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: «Ο Άλδος Μανούτιος πέθανε το 1515 και ο οίκος του λειτούργησε ως το 1597» — δηλαδή πάνω από έναν αιώνα συνολικά.

    💡 ⭐⭐⭐ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ: Ο ΜΑΝΟΥΤΙΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΛΩΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΣ — ΗΤΑΝ ΕΚΔΟΤΗΣ.Ο Γουτεμβέργιος έλυσε το πώς τυπώνεται ένα βιβλίο· ο Μανούτιος έλυσε το ΤΙ τυπώνεται, ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ και ΣΕ ΤΙ ΣΧΗΜΑ.

Σύνοψη: Ποιος ήταν: ο Άλδος Μανούτιος (1450-1515), «ο παραγωγικότερος τυπογράφος και εκδότης ολόκληρου του 16ου αιώνα», που «είχε σπουδάσει ελληνικά και λατινικά» και ίδρυσε το 1490 στη Βενετία τον οίκο «Αλδίνα» — «κορυφαία στιγμή της ιταλικής τυπογραφίας». Διάλεξε τη Βενετία γιατί εκεί είχε «πλούσιες βιβλιοθήκες», «πολλούς και πλούσιους προστάτες», «μεγάλες δυνατότητες διάθεσης βιβλίων» και «το σπουδαιότερο, Έλληνες λόγιους, πρόσφυγες από το Βυζάντιο, για την επιμέλεια των ελληνικών κλασικών εκδόσεών του». Το εκδοτικό του έργο: «πολλές πρώτες εκδόσεις των μεγάλων κλασικών … βασισμένες στα χειρόγραφα των βιβλιοθηκών της Βενετίας» — Ησίοδος, Αριστοφάνης, Αριστοτέλης, και ως το 1515 Θουκυδίδης, Ηρόδοτος, Ξενοφών, Σοφοκλής, Ευριπίδης, Δημοσθένης, Πίνδαρος, Πλάτων, καθώς και λατινικά έργα και τη «Γραμματική» του Κωνσταντίνου Λασκάρεως. Δημιούργησε «την πρώτη σειρά των ελληνικών τυπογραφικών στοιχείων … από χειρόγραφο του Κρητικού Μάρκου Μουσούρου», έφερνε χαρτί από το Φαμπριάνο και παρασκεύαζε ο ίδιος το μελάνι του. Οι τρεις τεχνικές καινοτομίες: (1) η κλασική στοιχειοθεσία, σελιδοποίηση και εκτύπωση — «υπήρξε σταθμός στην τυπογραφική εξέλιξη»· (2) τα πλάγια γράμματα: «καθιέρωσε … τον ημιχειρόγραφο τύπο των πλαγίων γραμμάτων, που και σήμερα ονομάζονται «ιταλικά» (italics) στη διεθνή ορολογία»· (3) το μικρό, φθηνό, φορητό βιβλίο: τόμοι «λιγότερο από 20 εκ. ύψος», που «φυλάγονταν και μεταφέρονταν εύκολα», «σχετικά φτηνοί και ασύγκριτα φθηνότεροι» από τα παλιά μεγάλα φύλλα και τα χειρόγραφα. Η σημασία του: τεχνικά, με επιστέγασμα την «Υπνερωτομαχία» (1499)· πολιτισμικά, αφού «η συμβολή του στη διάδοση της ελληνικής … σκέψης, της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας ήταν τεράστια»· και σε διάρκεια, αφού «ο οίκος του λειτούργησε ως το 1597». ⚠️ (Το βιβλίο αναφέρει ότι τύπωσε και Γραμματική «του Άνθιμου Γαζή» — χρονολογικά αδύνατο: ο Γαζής έζησε 1758-1828, δυόμισι αιώνες μετά τον θάνατο του Μανούτιου.)

Κριτήρια αξιολόγησης:

  • ⭐⭐⭐ ΤΡΙΑ ΜΕΡΗ: ποιος ήταν (1450-1515, Αλδίνα, 1490, Βενετία) · τι τύπωσε · τι έφερε τεχνικά. Και μετά η σημασία.
  • ⭐⭐⭐ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ: κλασική στοιχειοθεσία · τα «ιταλικά» πλάγια γράμματα · το μικρό φορητό βιβλίο (κάτω από 20 εκ.).
  • ⭐⭐⭐ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ: «το σπουδαιότερο, Έλληνες λόγιους, πρόσφυγες από το Βυζάντιο» — και τα ελληνικά στοιχεία από χειρόγραφο του Μάρκου Μουσούρου.
  • ⭐⭐ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΚΑΙ ΣΤΗ «ΣΗΜΑΣΙΑ»: «σταθμός στην τυπογραφική εξέλιξη» + «η συμβολή του στη διάδοση της ελληνικής σκέψης … ήταν τεράστια».
  • ⚠️ ⭐⭐ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: η «Γραμματική του Άνθιμου Γαζή» είναι αδύνατη — ο Γαζής έζησε 1758-1828. Ανάφερε μόνο τον Λασκάρεως.

Ερώτηση 6 — Το «ωραιότερο βιβλίο της Αναγέννησης» και γιατί

Ερώτηση: Ποιο βιβλίο χαρακτηρίζεται από πολλούς ερευνητές ως το «ωραιότερο βιβλίο της Αναγέννησης» και γιατί;

Απάντηση:

  • ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ — ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    ⭐⭐⭐ «Το επιστέγασμα της τεχνικής αρτιότητας των εκδόσεων του Μανούτιου, ΤΟ ΕΠΙΣΤΕΓΑΣΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΡΙΣΙΜΗΣ ΑΛΛΑ ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ 1456 ΩΣ ΤΟ 1500, ήταν το βιβλίο «ΥΠΝΕΡΩΤΟΜΑΧΙΑ» του FRANCESCO COLONNA (Φραντζέσκο Κολόνα), που τυπώθηκε από τον οίκο του Μανούτιου ΤΟ 1499. Η «Υπνερωτομαχία» είναι ΙΣΩΣ ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ.»

    ⭐⭐ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ⭐⭐⭐
    Τίτλος «ΥΠΝΕΡΩΤΟΜΑΧΙΑ» (Hypnerotomachia Poliphili)
    Συγγραφέας Francesco Colonna (Φραντζέσκο Κολόνα)
    Τυπογράφος ⭐⭐⭐ ο οίκος του ΑΛΔΟΥ ΜΑΝΟΥΤΙΟΥ, στη Βενετία
    Έτος ⭐⭐⭐ 1499

    💡 ⭐⭐ Η χρονολογία δεν είναι τυχαία: το 1499 είναι η τελευταία χρονιά της περιόδου των incunabula. Το ωραιότερο βιβλίο βγαίνει ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ της πρώτης περιόδου — γι' αυτό το βιβλίο το λέει «ΕΠΙΣΤΕΓΑΣΜΑ».


    ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ΤΟ «ΓΙΑΤΙ» — ΕΞΙ ΛΟΓΟΙ, ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ

    ⚠️ ⭐⭐⭐ ΠΡΟΣΟΧΗ: η ερώτηση ρωτά «ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ». Αν γράψεις μόνο τον τίτλο, παίρνεις ελάχιστα. Το βιβλίο δίνει ΕΞΙ λόγους — γράψ' τους ως λίστα:

    # ⭐⭐⭐ ΛΟΓΟΣ ⭐⭐ ΤΙ ΑΦΟΡΑ
    1 «άψογη ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΣΙΑ» τα γράμματα και η σύνθεσή τους
    2 ⭐⭐⭐ «αρμονική αναλογία ΥΦΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΟΦΘΑΛΜΟΥ των στοιχείων» η σχεδίαση της γραμματοσειράς
    3 «υψηλής επιδεξιότητας ΞΥΛΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ» η εικονογράφηση
    4 «άρτια ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ» η οργάνωση της σελίδας
    5 «άψογη ΜΕΛΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ με χαρτί ιδιαίτερα φινιρισμένο» η εκτύπωση και η πρώτη ύλη
    6 «επιδέξια και καλαίσθητη ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ» το δέσιμο

    💡 ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ΚΟΙΤΑ ΤΗ ΔΕΞΙΑ ΣΤΗΛΗ: ΟΙ ΕΞΙ ΛΟΓΟΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ — γράμματα → εικόνα → σελίδα → μελάνι → χαρτί → δέσιμο. ⭐⭐ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ «ΓΙΑΤΙ»: δεν είναι ωραίο σε ένα πράγμα, είναι ΑΨΟΓΟ ΣΕ ΟΛΑ. Αν το διατυπώσεις έτσι, δείχνεις ότι κατάλαβες τη λίστα και δεν την απομνημόνευσες.

    ⭐⭐ Και η ετυμηγορία που ισχύει ακόμη: «Και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο σπουδαία δείγματα της τέχνης της τυπογραφίας.»


    ⭐⭐ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΛΕΖΑΝΤΑΣ — ΜΠΟΝΟΥΣ

    ⭐⭐ Η λεζάντα προσθέτει ότι τα γράμματα της έκδοσης ήταν «σχεδιασμένα για [τον Μανούτιο] από τον FRANCESCO GRIFFO» και ότι πρόκειται για «από τα πρώτα λατινικά τυπωμένα [κείμενα] με νέο ύφος, διαφορετικό από [το ύφος] των γοτθικών παλαιότερων χειρογράφων και εντύπων».

    💡 ⭐⭐⭐ ΔΕΣΕ ΤΟ ΜΕ ΤΟΝ JENSON: το 1470 ο Jenson φτιάχνει «την πρώτη τελειοποιημένη σειρά των λατινικών στοιχείων, από τα μέχρι τότε γοτθικά»· το 1499 ο Griffo δίνει στον Μανούτιο τη δική του. Μέσα σε 30 χρόνια η Ευρώπη ξεφεύγει οριστικά από τα γοτθικά γράμματα.

    ⚠️ ⭐ Μικρή επισήμανση: η λεζάντα γράφει «Francesco Griffo από το Μιλάνο», ενώ στη διεθνή βιβλιογραφία είναι γνωστός ως Francesco Griffo da Bologna (από την Μπολόνια). Στις εξετάσεις γράψε ό,τι λέει το βιβλίο.

Σύνοψη: Είναι η «ΥΠΝΕΡΩΤΟΜΑΧΙΑ» (Hypnerotomachia Poliphili) του Francesco Colonna, «που τυπώθηκε από τον οίκο του Μανούτιου το 1499». Το βιβλίο τη χαρακτηρίζει «το επιστέγασμα της τεχνικής αρτιότητας των εκδόσεων του Μανούτιου, το επιστέγασμα της Ιστορίας των εκτυπώσεων της πρώτης … περιόδου, από το 1456 ως το 1500» και «ίσως το ωραιότερο βιβλίο της Αναγέννησης». ΓΙΑΤΙ — έξι λόγοι, όλοι τεχνικοί: (1) «άψογη στοιχειοθεσία»· (2) «αρμονική αναλογία ύφους και μεγέθους οφθαλμού των στοιχείων»· (3) «υψηλής επιδεξιότητας ξυλογραφικές εικόνες»· (4) «άρτια σελιδοποίηση»· (5) «άψογη μελάνωση και εκτύπωση με χαρτί ιδιαίτερα φινιρισμένο»· (6) «επιδέξια και καλαίσθητη βιβλιοδεσία». Το κρίσιμο είναι ότι οι έξι αυτοί λόγοι καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής — γράμματα, εικόνα, σελίδα, μελάνι, χαρτί, δέσιμο: το βιβλίο δεν είναι άρτιο σε ένα σημείο, αλλά σε όλα. «Και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο σπουδαία δείγματα της τέχνης της τυπογραφίας(Η λεζάντα προσθέτει ότι τα γράμματα σχεδιάστηκαν από τον Francesco Griffo και ήταν «από τα πρώτα λατινικά τυπωμένα με νέο ύφος, διαφορετικό από εκείνο των γοτθικών παλαιότερων χειρογράφων και εντύπων».)

Κριτήρια αξιολόγησης:

  • ⭐⭐⭐ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: «Υπνερωτομαχία» · Francesco Colonna · οίκος Μανούτιου · 1499.
  • ⚠️ ⭐⭐⭐ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΕΕΙ «ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ». Μόνο ο τίτλος δεν αρκεί — γράψε και τους έξι λόγους.
  • ⭐⭐⭐ ΟΙ ΕΞΙ ΛΟΓΟΙ: στοιχειοθεσία · οφθαλμός των στοιχείων · ξυλογραφικές εικόνες · σελιδοποίηση · μελάνωση και χαρτί · βιβλιοδεσία.
  • ⭐⭐⭐ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΑΡΙΣΤΑ: οι έξι λόγοι καλύπτουν ΟΛΗ την αλυσίδα παραγωγής — είναι άψογο σε όλα, όχι σε ένα.
  • ΜΠΟΝΟΥΣ: τα γράμματα σχεδίασε ο Francesco Griffo, με «νέο ύφος» μακριά από τα γοτθικά — η συνέχεια του Jenson (1470).

Ερώτηση 7 — Η εξάπλωση των τυπογραφείων στην Ευρώπη ως το τέλος του 15ου αιώνα

Ερώτηση: Τι γνωρίζετε για την εξάπλωση των τυπογραφείων στην Ευρώπη ως το τέλος του 15ου αιώνα;

Απάντηση:

  • ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ — ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΕ ΜΕ ΝΟΥΜΕΡΑ

    💡 ⭐⭐⭐ Είναι η πιο «εγκυκλοπαιδική» ερώτηση του κεφαλαίου. Ο μόνος τρόπος να μη χαθείς είναι να πας ΧΩΡΑ-ΧΩΡΑ και να κλείσεις με τον συνολικό απολογισμό.


    ⭐⭐⭐ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

    ⭐⭐⭐ «Μια ουσιαστική … απόδειξη για την αξία της νέας τέχνης της τυπογραφίας ήταν Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ του τότε δυτικού [κόσμου] και ιδιαίτερα της Ευρώπης.»


    ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ΧΩΡΑ-ΧΩΡΑ

    ⭐⭐ ΧΩΡΑ ⭐⭐⭐ ΤΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ
    ⭐⭐⭐ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Μετά τη λεηλασία της Μαγεντίας (1462) οι τυπογράφοι σκορπίζονται· την ίδια χρονιά Φραγκφούρτη και Ρηνανία· ως το 1500 40 πόλεις, «και ακόμη στη γερμανόφωνη Ελβετία και στην Αλσατία»
    ⭐⭐⭐ ΙΤΑΛΙΑ Πρώτη στην Ευρώπη (1465) και κράτησε τα πρωτεία· Σουμπιάκο 1465, Βενετία 1469, Jenson, Μανούτιος 1490· 80 τυπογραφεία, 1.500 τυπογράφοι (150 στη Βενετία), 5.000 εκδόσεις (2.500 στη Βενετία)
    ⭐⭐ ΓΑΛΛΙΑ 1469 ο πρύτανης της Σορβόννης καλεί Γερμανούς τυπογράφους· 1477 το πρώτο βιβλίο στα γαλλικά, τα «Χρονικά του Αγίου Διονυσίου»· 61 τυπογραφεία στο τέλος του αιώνα. ⚠️ Υστερούσε — «η προτίμηση που έδειχναν τότε οι Γάλλοι στα ΑΚΡΙΒΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ»
    ⭐⭐ ΙΣΠΑΝΙΑ 32 πόλεις· Βαρκελώνη 1471 — ⚠️ αλλά Μαδρίτη μόλις το 1566
    ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ τα πρώτα την περίοδο 1480-1500
    ⭐⭐ ΑΓΓΛΙΑ «σχετικά μικρή διάδοση»· 1476 το πρώτο στο Γουεστμίνστερ από τον ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΚΑΞΤΟΝ (William Caxton)· κατόπιν Λονδίνο, Κέμπριτζ, Οξφόρδη
    ⭐⭐⭐ ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ (Ολλανδία-Βέλγιο) «εμφανίστηκε σύντομα και διαδόθηκε ταχύτατα» — γιατί «εκεί υπήρχε Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΞΥΛΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ, όπως και οι δοκιμές εκτυπώσεων με ξύλινα στοιχεία του Cöster»· ως το 1484, 19 πόλεις με κινητά μεταλλικά στοιχεία
    ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ πέντε από τις μεγαλύτερες πόλεις
    ⭐⭐ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ Πολωνία 1473, Ουγγαρία 1473, Βοημία 1476

    💡 ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΣΕ ΑΝΑΛΥΣΗ:

    ⭐⭐⭐ 1. Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΗ. Δέχτηκε ταχύτατα την τυπογραφία επειδή είχε ήδη ξυλογραφική παράδοση (κεφ. 8-9). Η προηγούμενη τεχνική προετοιμάζει την επόμενη.

    ⚠️ ⭐⭐⭐ 2. Η ΓΑΛΛΙΑ ΥΣΤΕΡΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΠΛΟΥΣΙΑ. Προτιμούσε «τα ακριβά χειρόγραφα». Παράδοξο αλλά λογικό: το νέο δυσκολεύεται εκεί όπου το παλιό δουλεύει καλά.


    ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ — ΚΛΕΙΣΕ ΜΕ ΑΥΤΟΝ

    ⭐⭐ ΜΕΓΕΘΟΣ ⭐⭐⭐ ΑΡΙΘΜΟΣ
    Ευρωπαϊκές πόλεις με τυπογραφικά εργαστήρια ⚠️ ⭐⭐⭐ «περισσότερες από 250» (κυρίως κείμενο) — «περισσότερες από 350» (ΣΥΝΟΨΗ 9)
    Τίτλοι βιβλίων ⭐⭐⭐ 40.000
    Αντίτυπα ⭐⭐⭐ περισσότερα από 10.000.000

    ⚠️ ⭐⭐⭐ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΝΕΙ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΠΟΛΕΩΝ. Οι υπόλοιποι αριθμοί συμφωνούν. Αν αναφέρεις και τα δύο σημειώνοντας την ασυμφωνία, δείχνεις προσεκτική ανάγνωση.

    ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ, ΑΥΤΟΛΕΞΕΙ: «Αυτή η εκπληκτική, για τις κοινωνίες εκείνης της εποχής, διάδοση της Τυπογραφίας του Γουτεμβέργιου ΗΤΑΝ Η ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ, ήταν Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ, και ήταν αυτή που ΣΤΗΡΙΞΕ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ για τις ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ που θα συνόδευαν την καινούρια εποχή …, ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.»

    💡 ⭐⭐ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ:«Οι πόλεις και οι χώρες στις οποίες ιδρύθηκαν τυπογραφεία ΕΜΦΑΝΙΣΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ, και η ανάπτυξή τους ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ»: Παρίσι, Λυών, Στρασβούργο, Φραγκφούρτη, Χαϊδελβέργη, Μαγεντία, Ρώμη, Βενετία, Μιλάνο, Λονδίνο, Οξφόρδη, Κέμπριτζ.

Σύνοψη: Το βιβλίο τη θεωρεί απόδειξη της αξίας της τέχνης: «μια ουσιαστική … απόδειξη … ήταν η εκπληκτική ταχύτητα της διάδοσης και της αποδοχής της στα σημαντικά πολιτικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά και οικονομικά κέντρα». Χώρα προς χώρα: ΓΕΡΜΑΝΙΑ — μετά τη λεηλασία της Μαγεντίας (1462) οι τυπογράφοι σκορπίζονται· την ίδια χρονιά Φραγκφούρτη και Ρηνανία· ως το 1500, 40 πόλεις, «και ακόμη στη γερμανόφωνη Ελβετία και στην Αλσατία». ΙΤΑΛΙΑ — «δέχτηκε πρώτη στην Ευρώπη Γερμανούς τυπογράφους (1465) και κράτησε τα πρωτεία»: Σουμπιάκο 1465, Βενετία 1469, Nicolas Jenson, Μανούτιος 1490· 80 τυπογραφεία, 1.500 τυπογράφοι (150 στη Βενετία), 5.000 εκδόσεις (2.500 στη Βενετία). ΓΑΛΛΙΑ1469 ο πρύτανης της Σορβόννης καλεί Γερμανούς τυπογράφους, 1477 το πρώτο βιβλίο στα γαλλικά («Χρονικά του Αγίου Διονυσίου»), 61 τυπογραφεία· υστερούσε λόγω «της προτίμησης που έδειχναν τότε οι Γάλλοι στα ακριβά χειρόγραφα». ΙΣΠΑΝΙΑ32 πόλεις, Βαρκελώνη 1471, αλλά Μαδρίτη μόλις το 1566. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ1480-1500. ΑΓΓΛΙΑ — «σχετικά μικρή διάδοση»· 1476 Γουεστμίνστερ, από τον William Caxton· μετά Λονδίνο, Κέμπριτζ, Οξφόρδη. ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ — «εμφανίστηκε σύντομα και διαδόθηκε ταχύτατα», γιατί υπήρχε ήδη «η παράδοση των ξυλογραφικών εκτυπώσεων» και οι δοκιμές του Cöster· ως το 1484, 19 πόλεις με κινητά μεταλλικά στοιχεία. ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑπέντε μεγάλες πόλεις. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗΠολωνία 1473, Ουγγαρία 1473, Βοημία 1476. Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: «περισσότερες από 250 ευρωπαϊκές πόλεις είχαν τυπογραφικά εργαστήρια» (⚠️ η ΣΥΝΟΨΗ 9 γράφει 350), με «40.000 τίτλους βιβλίων σε περισσότερα από 10.000.000 αντίτυπα». Και το συμπέρασμα: η διάδοση αυτή «ήταν η αναμφισβήτητη απόδειξη της αξίας της, ήταν η ουσιαστική καθιέρωσή της, και ήταν αυτή που στήριξε και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές αλλαγές που θα συνόδευαν … την Αναγέννηση».

Κριτήρια αξιολόγησης:

  • ⭐⭐⭐ ΠΗΓΑΙΝΕ ΧΩΡΑ-ΧΩΡΑ (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Κάτω Χώρες, Σκανδιναβία, Κεντρική Ευρώπη) και κλείσε με τον απολογισμό.
  • ⭐⭐⭐ ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ: «περισσότερες από 250» πόλεις (ΣΥΝΟΨΗ: 350) · 40.000 τίτλοι · 10.000.000 αντίτυπα.
  • ⭐⭐⭐ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ: η Ολλανδία δέχτηκε γρήγορα την τυπογραφία επειδή είχε ήδη ξυλογραφική παράδοση.
  • ⚠️ ⭐⭐ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ: η Γαλλία υστέρησε επειδή προτιμούσε «τα ακριβά χειρόγραφα» — το νέο δυσκολεύεται όπου το παλιό δουλεύει καλά.
  • ΚΛΕΙΣΕ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: η διάδοση ήταν «η αναμφισβήτητη απόδειξη της αξίας της» και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την Αναγέννηση.

 ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ