Λύσεις — Χοιροτροφία (σελ. 331) – ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Β ΕΠΑΛ

Λύσεις — Χοιροτροφία (σελ. 331)

Λύσεις στις 9 ερωτήσεις του κεφαλαίου: σκοπός εκτροφής, φυλές χοίρων, αναγνώριση οίστρου, τεχνητή σπερματέγχυση, φροντίδα νεογέννητων χοιριδίων, διατροφή, κελί τοκετού, υγιεινή χοιροστασίου.


Σκοπός εκτροφής των χοίρων

Ερώτηση: Ποιος ο σκοπός της εκτροφής των χοίρων;

Απάντηση:

  • Αυτούσιο (σελ. 318): «Η χοιροτροφία είναι ο κλάδος της ζωικής παραγωγής που ασχολείται με την εκτροφή χοίρων, με σκοπό την παραγωγή χοιρινού κρέατος

Σύνοψη: (ενδεικτική) Ο σκοπός της εκτροφής των χοίρων είναι η παραγωγή χοιρινού κρέατος.

Κριτήρια αξιολόγησης:


Χαρακτηριστικά βελτιωμένων και εγχώριων φυλών χοίρων

Ερώτηση: Ποια τα χαρακτηριστικά των βελτιωμένων φυλών χοίρων και ποια των εγχώριων φυλών;

Απάντηση:

  • Βελτιωμένες φυλές (σελ. 319-320): «έχουν παραχθεί μερικές φυλές χοίρων με πάρα πολύ καλά αναπαραγωγικά και κρεατοπαραγωγικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή χοιρομητέρες που γεννούν πολλά χοιρίδια, τα οποία μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και δίνουν καλής ποιότητας κρέας (με λίγο λίπος).» Αποδόσεις: 9-14 χοιρίδια/τοκετό, 100 κιλά σε 5,5-6 μήνες.
  • Εγχώριες φυλές (σελ. 321): «Οι αποδόσεις των ζώων αυτών είναι μικρές (χοίροι ηλικίας 1 χρόνου φτάνουν το βάρος των 50-60 κιλών), αλλά το κρέας τους είναι πολύ γευστικό.»

Σύνοψη: (ενδεικτική) Οι βελτιωμένες φυλές (π.χ. Landrace, Yorkshire, Duroc) έχουν εξαιρετικά αναπαραγωγικά και κρεατοπαραγωγικά χαρακτηριστικά: 9-14 χοιρίδια/τοκετό, που φτάνουν τα 100 κιλά σε 5,5-6 μήνες, με κρέας καλής ποιότητας και λίγο λίπος. Οι εγχώριες φυλές έχουν μικρές αποδόσεις (50-60 κιλά σε 1 χρόνο), αλλά πολύ γευστικό κρέας.

Κριτήρια αξιολόγησης:


Αναγνώριση οίστρου στις χοιρομητέρες

Ερώτηση: Πώς γίνεται η αναγνώριση του οίστρου στις χοιρομητέρες;

Απάντηση:

  • Αυτούσιο (σελ. 323-324): «Η διαπίστωση του οίστρου στη χοίρο γίνεται με βάση κάποια συμπτώματα που αυτή παρουσιάζει. Αυτά είναι: ο ερεθισμός του αιδοίου και η εκροή υγρών, η πλήρης ακινησία όταν έρχεται σε επαφή με άλλους χοίρους ή ακόμα και αν την αγγίξει με το χέρι του ο εργάτης που επιβλέπει το χώρο των χοιρομητέρων.»
  • «Καλύτερος τρόπος διαπίστωσης γίνεται με τη χρήση κάπρου ανιχνευτή, ο οποίος αφήνεται ελεύθερος στο χώρο των χοιρομητέρων και εντοπίζει αυτές που βρίσκονται σε οργασμό, χωρίς να του επιτραπεί να πραγματοποιήσει την οχεία.»

Σύνοψη: (ενδεικτική) Η αναγνώριση του οίστρου γίνεται με βάση συμπτώματα: ερεθισμός του αιδοίου με εκροή υγρών, και πλήρης ακινησία της χοίρου όταν έρχεται σε επαφή με άλλους χοίρους ή όταν την αγγίξει ο εργάτης. Ο καλύτερος τρόπος είναι η χρήση κάπρου ανιχνευτή, που εντοπίζει τις χοίρους σε οργασμό χωρίς να του επιτρέπεται να πραγματοποιήσει την οχεία.

Κριτήρια αξιολόγησης:


Διαδικασία τεχνητής σπερματέγχυσης στους χοίρους

Ερώτηση: Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για την εφαρμογή της τεχνητής σπερματέγχυσης στους χοίρους;

Απάντηση:

  • Αυτούσια, τα 5 στάδια (σελ. 323): «λήψη σπέρματος από τον κάπρο […] σε τεχνητό κόλπο ή σε κατάλληλα μονωμένο δοχείο […] · έλεγχος της καταλληλότητας του σπέρματος (πυκνότητα, κινητικότητα, ζωτικότητα, μορφολογία σπερματοζωαρίων) · αραίωση του σπέρματος σε κατάλληλο διάλυμα θερμοκρασίας 37°C και διατήρησή του, αν χρειάζεται, το πολύ για ένα 24ωρο σε σταθερή θερμοκρασία 17-18°C · διαχωρισμός του σπέρματος σε δόσεις. Κάθε δόση πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 εκατομμύρια σπερματοζωάρια […] · εφαρμογή της Τ.Σ., με εισαγωγή του σπέρματος στο γεννητικό σύστημα της χοίρου, που βρίσκεται σε οργασμό, με ειδικό καθετήρα.»

Σύνοψη: (ενδεικτική) Η διαδικασία περιλαμβάνει 5 στάδια: (1) λήψη σπέρματος από τον κάπρο σε τεχνητό κόλπο, (2) έλεγχος καταλληλότητας του σπέρματος, (3) αραίωση σε διάλυμα 37°C με διατήρηση έως 24 ώρες στους 17-18°C, (4) διαχωρισμός σε δόσεις (τουλάχιστον 3 εκατ. σπερματοζωάρια/δόση), (5) εισαγωγή του σπέρματος στο γεννητικό σύστημα της χοίρου σε οργασμό, με ειδικό καθετήρα.

Κριτήρια αξιολόγησης:


Ιδιαίτερες φροντίδες νεογέννητων χοιριδίων

Ερώτηση: Τι ιδιαίτερες φροντίδες χρειάζονται τα νεογέννητα χοιρίδια;

Απάντηση:

  • Αυτούσιο (σελ. 324): «Τα νεαρά χοιρίδια μπορούν να κινούνται ελεύθερα γύρω από τη χοιρομητέρα, σε δικό τους χώρο, όπου η θερμοκρασία πρέπει να είναι 30-32°C. Τη δεύτερη ημέρα της ζωής τους, κόβονται οι κυνόδοντες για να μην πληγώνουν τις θηλές του μαστού της χοιρομητέρας. Επίσης τους χορηγείται σίδηρος (με ένεση), γιατί το γάλα, που είναι η μόνη τους τροφή, είναι φτωχό σε σίδηρο. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται και κοπή της ουράς των χοιριδίων κατά τα δύο τρίτα του μήκους της.»

Σύνοψη: (ενδεικτική) Τα νεογέννητα χοιρίδια χρειάζονται: δικό τους θερμαινόμενο χώρο (30-32°C), κοπή των κυνόδοντων τη 2η ημέρα (για να μην πληγώνουν τις θηλές του μαστού), χορήγηση σιδήρου με ένεση (το γάλα είναι φτωχό σε σίδηρο) και, σε πολλές περιπτώσεις, κοπή της ουράς κατά τα 2/3 του μήκους της.

Κριτήρια αξιολόγησης:


Τροφές για τη διατροφή των χοίρων

Ερώτηση: Τι τροφές χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των χοίρων;

Απάντηση:

  • Αυτούσιο (σελ. 325): «Για τη διατροφή των χοίρων χρησιμοποιούνται ζωοτροφές πλούσιες σε άμυλο και σε πρωτεΐνη, οι οποίες συμπληρώνονται με τις αναγκαίες κάθε φορά ποσότητες ανόργανων στοιχείων και βιταμινών. Η χορηγούμενη τροφή στα ζώα μπορεί να έχει τη μορφή ξηρού μείγματος (ξηρή διατροφή) ή τη μορφή υγρού μείγματος (ανάμιξη του ξηρού μείγματος με νερό - υγρή διατροφή).»

Σύνοψη: (ενδεικτική) Χρησιμοποιούνται ζωοτροφές πλούσιες σε άμυλο και πρωτεΐνη, συμπληρωμένες με ανόργανα στοιχεία και βιταμίνες. Η τροφή χορηγείται με τη μορφή ξηρού μείγματος (ξηρή διατροφή) ή υγρού μείγματος (ανάμιξη με νερό - υγρή διατροφή).

Κριτήρια αξιολόγησης:


Τρόπος χορήγησης τροφής στις διάφορες κατηγορίες χοίρων

Ερώτηση: Πώς χορηγείται η τροφή στις διάφορες κατηγορίες χοίρων ενός χοιροστασίου;

Απάντηση:

  • Αυτούσιο (σελ. 325-327): «Στην πρώτη περίπτωση [ξηρή διατροφή] η χορήγηση γίνεται ή με το χέρι ή με αυτόματο μηχανολογικό εξοπλισμό. Στη δεύτερη περίπτωση [υγρή διατροφή] απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, τόσο για την προετοιμασία του υγρού μείγματος, όσο και για τη διανομή του στα ζώα.»
  • Ανά κατηγορία: χοιρίδια — κατά βούληση από την 1η εβδομάδα· κυοφορούσες χοιρομητέρες — μετρημένη ποσότητα για συγκρατημένη αύξηση βάρους· γαλουχούσες χοιρομητέρες — όση χρειάζεται για να μη χάνουν βάρος και να καλύπτουν τα θηλάζοντα χοιρίδια· κάπροι — για σταθερό βάρος· χοιρίδια πάχυνσης — κατά βούληση.

Σύνοψη: (ενδεικτική) Η ξηρή τροφή χορηγείται με το χέρι ή με αυτόματο μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ η υγρή τροφή απαιτεί ειδικό εξοπλισμό τόσο για προετοιμασία όσο και για διανομή. Η ποσότητα διαφέρει ανά κατηγορία: τα χοιρίδια και τα προς πάχυνση ζώα τρώνε κατά βούληση, οι κυοφορούσες χοιρομητέρες παίρνουν μετρημένη ποσότητα (συγκρατημένη αύξηση βάρους), οι γαλουχούσες παίρνουν όση χρειάζεται για να καλύπτουν τα θηλάζοντα χοιρίδια, και οι κάπροι τροφή για σταθερό βάρος.

Κριτήρια αξιολόγησης:


Περιγραφή κελιού τοκετού χοιρομητέρων

Ερώτηση: Να περιγράψετε ένα κελί τοκετού των χοιρομητέρων.

Απάντηση:

  • Αυτούσιο (σελ. 328-329): «Ο θάλαμος τοκετών αποτελείται από επί μέρους αίθουσες και στην κάθε αίθουσα υπάρχουν 8-10 ατομικά κελιά τοκετών. Το κάθε κελί τοκετού φιλοξενεί μία χοιρομητέρα με τα χοιρίδιά της, για όσο χρόνο αυτά θηλάζουν. Το κελί τοκετού αποτελείται από δύο ξεχωριστούς χώρους, έναν που βρίσκεται η χοιρομητέρα και έναν όπου κινούνται τα χοιρίδια και ο οποίος πρέπει να θερμαίνεται, γιατί τα χοιρίδια είναι πολύ ευαίσθητα στο κρύο. Επίσης, στον κάθε χώρο υπάρχει και από μία ταΐστρα για την τροφή της χοιρομητέρας και για τη συμπληρωματική τροφή των χοιριδίων.»

Σύνοψη: (ενδεικτική) Ένα κελί τοκετού φιλοξενεί μία χοιρομητέρα με τα χοιρίδιά της, όσο διαρκεί ο θηλασμός. Αποτελείται από δύο ξεχωριστούς χώρους: έναν για τη χοιρομητέρα και έναν θερμαινόμενο χώρο για τα χοιρίδια (πολύ ευαίσθητα στο κρύο), με ξεχωριστή ταΐστρα σε κάθε χώρο (για τη χοιρομητέρα και για τη συμπληρωματική τροφή των χοιριδίων).

Κριτήρια αξιολόγησης:


Βασικοί κανόνες υγιεινής σε χοιροστάσιο

Ερώτηση: Ποιοι οι βασικοί κανόνες υγιεινής σε ένα χοιροστάσιο;

Απάντηση:

  • Αυτούσιοι, οι 7 κανόνες (σελ. 328): «να γίνεται περίφραξη του χοιροστασίου […] · να γίνεται συχνή καταπολέμηση των ποντικών και των μυγών […] · να διατηρούνται καθαροί οι χώροι του χοιροστασίου · κάθε φορά που ελευθερώνεται κάποιος χώρος από τα ζώα, θα πρέπει να απολυμαίνεται · οι θάλαμοι στέγασης των ζώων να αερίζονται κανονικά · σε περίπτωση εισαγωγής ζώων από άλλο χοιροστάσιο ή από το εξωτερικό, να παραμένουν για ένα διάστημα, τουλάχιστον, δύο εβδομάδων σε απομονωμένο χώρο (καραντίνα) · να ελέγχεται η υγιεινή κατάσταση των ζωοτροφών · να εμβολιάζονται τα ζώα, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών.»

Σύνοψη: (ενδεικτική) Βασικοί κανόνες υγιεινής: περίφραξη του χοιροστασίου, καταπολέμηση ποντικών/μυγών, διατήρηση καθαρών χώρων, απολύμανση κάθε φορά που αδειάζει ένας χώρος, τακτικός αερισμός θαλάμων, καραντίνα τουλάχιστον 2 εβδομάδων για νέα ζώα, έλεγχος της υγιεινής κατάστασης των ζωοτροφών και εμβολιασμός των ζώων σύμφωνα με τις υποδείξεις ειδικών.

Κριτήρια αξιολόγησης:


 ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ